07.09.2023 | Realizace

V areálu Berounské nemocnice vyrostl další velký projekt s názvem Centrum duševní rehabilitace. Velký je nejen svou rozlohou, ale i zaslouženým počinem.

Excelentní psychiatrické pracoviště pojme až 200 pacientů, kterým bude poskytnuta špičková psychiatrická péče. Zajímavé přitom je, že Centrum se velmi zaměřuje i na prevenci duševního zdraví. Což je v dnešní době extrémně důležité. Lidé se běžně potýkají s psychickými problémy, cítí se přetíženi, vyhořelí nebo řeší nelehkou životní situaci a vyhledávají tak odbornou pomoc. A to vše nabízí Centrum nejen osobně, ale i pomocí online programů, které si každý může projít z pohodlí domova. 

Centrum duševního zdraví se rozkládá na ploše 25.000 m2 a jeho oficiální otevření proběhlo dne 20. června 2023.

V rámci rozsáhlé výstavby Centra duševní rehabilitace, kde se začínalo úplně na ‚zelené louce‘, se nachází několik různých částí a my vám ve třídílném seriálu přineseme zajímavé poznatky z pokládky podlahových krytin na různých pracovištích centra. V prostorách byla odborně provedena pokládka celkem 12000 m2 podlahových krytin, které dodala společnost RIVA, a.s.

Spolupráce s architekty nakonec přinesla využití několika různých typů krytin a RIVA jako partner nemocnice dodávala kompletní vinylové podlahy, vč. příslušenství a voděodolných koberců.  

Dnes si řekneme něco o Vodní uzávěrce a představíme první z vinylových krytin Thermofix dílce od společnosti Fatra.

Vzhledem ke zpoždění stavby, které nastalo, byl beton stále vlhký ještě v době, kdy měla probíhat již samotná pokládka. Pro uspíšení celé akce byla celoplošně využita tzv. Vodní uzávěra č. 740 od společnosti HENKEL, která se používá v případě vysoké vlhkosti betonu a která spolehlivě uzavře beton, tak aby vlhkost nemohla stoupat nahoru. 

Běžnou vodní uzávěru R740 lze použít do 3% CM, ta také postačila pro potřeby vlhkosti betonu v Centru duševní rehabilitace. V případě, že je vlhkost vyšší, tj. do 6% CM je třeba použít epoxidovou uzávěru R755. Pokud nastane extrémní vlhkost, vyšší než 6% CM, nelze uzávěru využít.

Aplikace probíhala dle standardních postupů ve dvou vrstvách, křížem. První vrstva jedním směrem a po jejím vyschnutí se aplikovala druhá vrstva opačným směrem (kolmo k první). Následně je možné po kompletním vyschnutí aplikovat penetraci na nesavý povrch a nivelizační stěrku. V tomto případě se jednalo o typ R766 a AS1 opět od firmy Henkel. Celý proces je velmi jednoduchý. 

Podlahová krytina Thermofix v dílcích od společnosti Fatra patří mezi krytiny s nejmodernějším a nevšedním designem. Nejen díky tomu, že se jedná o vícevrstvou podlahu, Thermofix výborně odolává vlhkosti, hluku a je rezistentní vůči opotřebení. Zároveň udržuje rozměrovou stálost, skvěle koresponduje s podlahovým vytápěním a především se jednoduše udržuje v čistotě. Thermofix byl tedy jasnou volbou pro obytné a administrativní části v nemocničním prostředí. 

Všechny Thermofix podlahy dokonale imitují širokou škálu dřevin a kamene. 

V objektu byla krytina Thermofix využita ve dvou dekorech, konkrétně se jednalo o Topol bílý č. 12144-1 a Dub bělený č. 12123-2 a to převážně v pokojích, kde budou pacienti ubytování, v chodbách, v recepci, na vyšetřovně, ve velké společenské místnosti a také ve VIP pokojích v nejvyšších patrech. 

FAKTA:

  • Zakázka: Centrum duševní rehabilitace v Berouně
  • Dodavatel podlahových krytin: RIVA a.s.
  • Datum realizace: 2023
  • Použitá krytina: Thermofix
  • Použitá chemie: Ceresit

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2023, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.