15.03.2023 | Realizace

Za poslední rok významně vzrostla poptávka po renovaci povrchu keramických dlažeb. Nejčastějším důvodem je silné špinění nově položených dlažeb především u protiskluzných kvalit, kdy není možné tyto povrchy čistit běžnými metodami.

Druhým nejčastějším požadavkem je totální renovace bez nutnosti vybourání původní dlažby. Produktové systémy Dr. Schutz Group umožňují provádět renovace keramické dlažby ve třech stupních – transparentní lakování, barevné lakování a přeměna dlažby na elastikou podlahu.

Foto: Keramická dlažba v průběhu barevné renovace povrchu

Transparentní lakování keramické dlažby

K tomuto renovačnímu kroku přistupujeme tehdy, pokud dochází k silnému znečišťování dlažby a není možné ji běžným způsobem účinně čistit. Dalším důvodem pro lakování bývá také nutnost změny vlastností dlažby. Systém Dr. Schutz floor remake umožňuje vytvořit z hladkého keramického povrchu protiskluzný v rozsahu R9, R10 a R11 se současně bezproblémovým čištěním. Speciální lak Dr. Schutz PU Anticolor propůjčí povrchu silnou chemickou odolnost. Horkou novinkou je lak Dr. Schutz Vir-O-Bac Sealer, který působí dlouhodobě aktivně antibakteriálně a antiviroticky, což je ideální pro klinické prostory s velkým výskytem choroboplodných zárodků.

Při transparentním lakování se povrch keramické dlažby nejprve důkladně hloubkově základně vyčistí a jemně mechanicky zdrsní pomocí diamantových padů. Důraz se klade také na vyčištění spár. Na odborně připravený povrch se nejprve aplikuje aktivační penetrace Dr. Schutz Super Bond a na ni poté finální OnTop lak Dr. Schutz PU Anticolor. Volit je možné optické varianty pololesk, mat a extramat. Systémově je možné kombinovat laky, tj. například na lak PU Anticolor použít jako finální vrstvu výše zmíněný Vir-O-Bac Sealer. Práce musí ovšem provádět certifikovaný a vyškolený realizátor.

Foto: Keramická dlažba po úpravě 2K-PU lakem

Barevné lakování keramické dlažby

Pokud již uživatele omrzela barevnost stávající dlažby, je možné její povrch přebarvit. Po přípravě podkladu a penetraci Super Bond se nejprve aplikuje barevný lak Dr. Schutz PU Color (5000 barev dle barevnic RAL K5, NCS, Sikkens a Pantone) a na něj finální jakýkoliv 2K-PU transparentní lak Dr. Schutz dle výběru a požadavků uživatele. Barva může zůstat UNI nebo je možné do ní nastřelit různobarevné čipsy ve velikosti 1 mm nebo 3 mm. 

Přeměna keramické dlažby na elastickou litou podlahu

Pokud již keramická dlažba zcela přestala plnit svoji funkci, jsou na ní různé defekty a poškození, má vyštípané rožky apod., přichází v úvahu její totální přeměna bez nutnosti vybourání původní dlažby. Při této metodě je důležité zkontrolovat, že dlažba stále dobře drží k podkladu, popřípadě uvolněné kusy odstranit a místa zarovnat opravnou hmotou. Celý povrch dlažby se v tomto případě během hloubkového čištění také výrazně zdrsní diamantovým brusivem. Na čistý, zdrsněný a suchý povrch se nejprve našpachtluje 2K epoxidová penetrace Dr. Schutz EP Prime, která se smíchá až s 80% vysušeného křemičitého písku frakce 0,1-0,4. Touto hmotou se vyšpachtlují spáry a přešpachtluje povrch. Po zaschnutí se na povrch nalije 2K-PU litá hmota Dr. Schutz PU Flow v tloušťce zpravidla 2 mm. Na takto připravený, úplně hladký a bezesparý povrch se poté aplikuje finální barevné a transparentní lakování. Opět se používají barevný lak Dr. Schutz PU Color (5000 barev dle barevnic RAL K5, NCS, Sikkens a Pantone) a na něj finální jakýkoliv 2K-PU transparentní lak Dr. Schutz dle výběru a požadavků uživatele. Na hladkém povrchu je možné ještě provádět různé kreativní techniky. Mimo čipsování také ještě mramorovací nebo špachtlovací technika. Možností a kombinací barev je velké množství. Předpřipravené jsou také různé barevné kombinace, které se k sobě dobře hodí. 

Renovace keramických dlažeb systémem Dr. Schutz floor remake je rychlá, bezprašná, čistá a ekonomická metoda přeměny, popřípadě úpravy keramického povrchu. 

www.floorcolor.cz, www.dr-schutz.cz 

Celý článek včetně fotografií najdete v časopise DOMO 2/2023, který si můžete předplatit ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz