17.02.2023 | Realizace

Čas prověřit kvalitu.

Je velkým potěšením, když vás poptá investor, který nepožaduje v první řadě slevu, ale především chce naplnit své představy. A zejména ještě když jeho záměr respektuje ducha stávající stavby, která utrpěla řadou nevhodných zásahů od předchozích uživatelů. To je příběh rekonstrukce bytu z činžovního domu z dvacátých let minulého století.

Foto: Bytový dům z dvacátých let minulého století, Liberec, Gutenbergova ulice.

Zákazník si vybral architekta, který vytvořil novou dispozici splňující současné požadavky na praktické bydlení. Respektoval však stávající prvky a materiály včetně podlah. V obytných místnostech i přes velké opotřebení a drobné defekty byly zachovány dřevěné vlysové podlahy. Právě u celomasivních dřevěných podlah je velkou výhodou, že se dají několikrát renovovat. Po lokální opravě defektů včetně špánování následuje několikanásobné broušení o zrnitostech 40, 60, 80 a 120. Pak je teprve po důkladném vysátí možné lakování. Aby podlaha vypadala co nejpůvodněji a dlouho vydržela provozní zatížení, byl zvolen dvousložkový lak QUICK A+B. Ten, díky svému složení, barvu dřeviny krásně zvýrazní.

Podstatně složitější práce čekala na podlaháře při restaurování xylolitové podlahy. Zde o výsledku rozhoduje velká zkušenost s tímto materiálem. Po stržení PVC, které se dříve často používalo k zakrytí přírodních krytin, zbyla na podlaze vrstva houževnatého lepidla. To se muselo velice pracně oškrábat. Teprve pak se objevily defekty a bohužel i tři zabetonované části. To je u xylolitu velký problém. Nahradit ho k nepoznání je velkou alchymií. Tu však realizátoři z firmy DEVA naštěstí umí. Následné kroky také nejsou jednoduché. Tmelení defektů prošlo též řadou předchozích zkoušek a hledání. Trpělivost a praxe našla vhodné řešení. Po těchto krocích následuje broušení, kde je velice důležité odsávání prachu. Ten je velice jemný a vyžaduje tu nejvyšší třídu odsávání posílenou ještě speciálním odlučovačem. Po vybroušení následuje vysátí, setření fliprem a pak napuštění povrchu speciálním olejem s voskem a barvivem. Ještě za mokra je nutná egalizace. Po zaschnutí následuje zaleštění. Pak už zbývá zakrytí dilatací u stěn standardně dřevěnými lištami. Vždy je však nutné informovat zákazníka i architekta, že xylolit v ploše vykazuje různé zbarvení. Je to jeho přirozená vlastnost.

Je hotovo. Už zbývá jen souhlas architekta a předání majiteli. Spokojenost majitele a pochvala architekta vždy potěší a je motivací do další práce.

Ing. Jiří Dvořák, ředitel MŠŘU a více prezident Cechu parketářů ČR

FAKTA: 

  • Objekt: soukromý byt v Liberci

  • Datum realizace: 2022

  • Realizační firma: Deva s.r.o. Jablonec nad Nisou 

  • Použité materiály: 

a/ parketové vlysy buk 
b/ tmel DEVA , speciální olej s voskem a barvivem, speciální kompozice xylolitu dle receptury DEVA
c/ Lak DEVA QUCK A+B 

  • Podlahovina:

a/ bukové vlysy 
b/ xylolitová mazanina 

Foto: Bytová jednotka. Xylolitová podlaha po odstranění PVC.

Foto: Xylolitová podlaha po provedení repase.

Foto: Detail lištování.

Celý článek najdete v lednovém vydání časopisu DOMO 1/2023, který si můžete objednat ZDE nebo napsat o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz