03.02.2023 | Praxe

Schodiště v obytných prostorech obvykle tvoří jeden pohledový celek s podlahou. Jak tedy vyřešit otázku, jak bude schodišťový systém vypadat a z čeho bude?

Řeč je v tomto případě o finální povrchové úpravě, tedy de facto nášlapné vrstvě, a nikoliv o nosné části schodiště. Ta je nejčastěji z betonu, prefabrikovaného systému dřeva, nebo se skládá z ocelové konstrukce doplněné o nosné prvky apod. Jakou finální nášlapnou vrstvu tedy zvolit a proč?

Jaké použít materiály a proč

Většina interiérových prvků včetně schodiště je podřízena vkusu a prioritám majitele a samozřejmě také obsahu jeho peněženky. Vždy je však dobré vědět, co každý systém obnáší. Často skloňovaným materiálem nášlapné vrstvy schodiště je masivní dřevo. Vypadá dobře, je to přírodní materiál a je pevný. Má ale kromě vyšší ceny tu nevýhodu, že se snadno poškrábe, časem mění barvu, některé dřevo má tendenci praskat, a především je potřeba o něj pravidelně pečovat. Druhou alternativou je dekorativní laminát, nanesený na nosnou HDF desku, která se celoplošně lepí na konstrukci schodiště – například na již zmíněný beton. Laminát je poměrně tvrdý materiál, což znamená, že je odolnější proti poškrábání.

Jeho hlavní a zároveň nejdůležitější výhodou je bezúdržbovost. Navíc je tvarově i barevně stálý, nepraská a snadno se udržuje. A pak je tu třetí možnost – vinyl. Vinylová nášlapná plocha schodišťového systému je také bezúdržbová, ale na pocit je teplejší a měkčí. To však také znamená, že je  o něco náchylnější k poškrábání než laminát. Tato vlastnost je ovlivněna kvalitou vinylu, která má co do činění s jádrem vinylové vrstvy a jejím povrchem. Tradičním dodavatelem obou schodišťových systémů, tedy „laminátu“ i „vinylu“, je česká společnost TOPSTEP. Největší výhodou vinylové verze schodišťového systému je hojnost dekorů a barev. Navíc,
a to je velmi důležité, si majitel domu může vybrat zcela identický dekor a barvu prvků schodiště, jako je podlaha. Vše pak bude jako celek působit jednotně a harmonicky. TOP STEP v současné době nabízí laminátové povrchy v šestnácti dekorech.

Celý článek najdete v lednovém vydání časopisu DOMO 1/2023, který vyšel 24.1.2023. V případě zájmu si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz nebo si jej rovnou předplaťte za zvýhodněnou cenu ZDE.