25.01.2023 | TIPY

Naše domovy se v posledních letech staly útočištěm. V roce 2023 bude klíčová touha po autenticitě, jednoduchosti a citlivém používání barev v interiérech. V těchto tématech se budou objevovat moderní návrhy, které spojují střídmou estetiku s pohodlím a útulností.

Foto: Amtico Form - Barrel Oak Rye, FK7W3303

AUTENTIČNOST

Jedním z hlavních designových směrů pro rok 2023 je autenticita. Lidé ve vybraných výrobcích hledají prvky řemeslného zpracování, kulturního dědictví a vazbu na přírodní materiály. Velkou roli v tomto trendu hrají textury, které pomáhají dodávat podlahám dlouhou životnost.

KLIDNÉ PROSTORY

Zvýšená touha lidí po spojení s přírodou a po prostorách, které navozují pocit útočiště a klidu, bude i nadále určovat způsob, jakým si zařizujeme své domovy. Přírodní barvy, měkčí, organičtější tvary a těžší textury jsou hlavními tématy designu v roce 2023.

RETRO DESIGN

Použití barev v podlahách se v posledních letech rozšířilo, protože se vracíme k nostalgickým vzorům, které navozují pohodlí a jistotu. S vývojem maximalistických interiérů vidíme přechod abstraktních vzorů v sofistikované barevné paletě tónů a textur. Ty evokují pocit dramatičnosti, aby poskytly moderní pojetí retro designu.

VZORY POKLÁDKY

Vzory pokládky mohou zcela změnit vzhled místnosti. Nadčasové vzory, jako jsou rybí kost a parkety, zůstávají v našich kolekcích klíčovými vzory a nepochybně jimi budou i v roce 2023, protože budou i nadále reagovat na vyvíjející se trendy.

S přechodem k měkčím, organičtějším liniím v rámci designu přichází trend zakřivených tvarů, nových barevných variant a kombinací materiálů, které zajistí, že tyto křivky budou použitelné v několika různých a možná i překvapivých prostorech. Spolu s nárůstem měřítka posilujícího jednoduchost se tak v roce 2023 výrazně posune používání vzorů.

Celý článek najdete v lednovém vydání DOMO 1/2023, které vyšlo 24.1. Předplatit si je můžete ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz