27.10.2022 | Zprávy

Když manželé Monika a Roman z jižní Moravy přemýšleli o podobě svého budoucího domu, v jednom měli jasno: měl by to ve všech ohledech být dům budoucnosti.

Když potom našli příhodný pozemek, nenechali nic náhodě. Paní Monika si uspořádání a podobu domu navrhla zcela sama a spolu s projektantem potom proměnila svůj sen v realitu. Výsledná stavba je nejen extrémně úsporná, ale také je vybavena ekologickými materiály a dá se téměř kompletně ovládat na dálku. Díky moderním technologiím je tak možné ovládat osvětlení, pouštět hudbu nebo třeba vařit kávu i když zrovna není nikdo doma. Na stavbu byly z velké části využity materiály společnosti Saint-Gobain, která se zaměřuje na udržitelné stavebnictví.

Pasivní dům si manželé pořídili zejména proto, že chtějí v důchodu ušetřit na energiích. „Již nyní platíme za energie pouze třicet tisíc korun ročně. Zhruba pět tisíc korun za vodu a 23 až 25 tisíc za elektřinu,” říká paní Monika. Do budoucna si manželé plánují pořídit na střechu fotovoltaické panely, což by mělo výdaje snížit na polovinu.

Základem pasivního domu je vždy kvalitní zateplení a také jeho dokonalé utěsnění, díky čemuž se teplo drží uvnitř domu. Zatímco v případě nedostatečného zateplení uniká teplo přímo přes zdi, podlahu či střechu domu, v případě nedostatečné vzduchotěsnosti zase uniká řadou drobných škvír, což v součtu může znamenat tisíce až desítky tisíc korun za rok, které by majitelé zaplatili navíc. „V podstatě jde o to, aby v sobě obálka domu neměla žádnou zbytečnou díru, kterou by teplo unikalo ven. Například všechna světla a kabelová vedení musí být provedena tak, aby při jejich montáži nevznikaly otvory, které spojují interiér domu s exteriérem. Také zde nemáme krb a komín, zkrátka nic, co dům spojuje s vnějším světem,” popisuje paní Monika, která zde s manželem žije již čtvrtým rokem.

Zda je dům dostatečně vzduchotěsný, se ověřuje prostřednictvím takzvaného Blower Door testu. „Ten spočívá v tom, že do dveřního otvoru stavby osadíme zkušební rám a do něj vložíme ventilátor.  Při zkoušce se vzduch do domu vhání nebo se z něj vysává, podle toho, zda chceme uvnitř domu vytvořit přetlak nebo podtlak. Při tlakovém rozdílu  mezi interiérem a exteriérem 50 Pascalů měříme hodnotu celkové výměny vzduchu n50. Číslo udává, kolikrát se za 1 hodinu vymění objem vnitřního vzduchu vytápěného domu,” vysvětluje Tomáš Pošta z divize Weber společnosti Saint-Gobain, která se na udržitelné stavebnictví zaměřuje.

Pasivní dům stojí hlavně na zateplení

Pokud je dům dostatečně vzduchotěsný, výrazně se snižují tepelné ztráty a náklady na vytápění. To samo o sobě však přirozeně nestačí, klíčovou roli totiž hraje zateplení vnějšího pláště budovy. Manželé pro něj zvolili vnější tepelně izolační kompozitní systém webertherm elastik. „Stěny a podlaha na terénu jsou zatepleny 40 centimetry bílého pěnového polystyrenu, zatímco střechu chrání 42 centimetrů minerální vlny,” říká Tomáš Truxa ze společnosti ISOVER, Saint-Gobain zaměřené na výrobu tepelně izolačních materiálů. Zároveň dodává, že na izolaci podlahy byl použit speciální podlahový polystyren s vyšší pevností v tlaku.

Svoji roli hrála také kvalitní okna, která někdy bývají slabým místem domů a bytů. „Vždy je nutné využít izolační trojsklo s nízkým součinitelem prostupu tepla. To zajistí, že teplo neuniká pryč. Zároveň je vhodné zvážit takový typ oken, která sice nepropouští teplo ven, ale které mu umožňují dostat se do interiéru. V tomto případě byla navíc okna nainstalována předsazenou montáží, což minimalizuje tepelné mosty v ostění oken,” vysvětluje Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass. Díky kombinaci kvalitních oken, zateplení a vzduchotěsnosti se v domě, který je vybaven tepelným čerpadlem, drží po celý rok teplota mezi 23 a 26 stupni.

Čerstvý vzduch za každého počasí

Přísun čerstvého vzduchu do domu zajišťuje vzduchotechnika s účinnou rekuperační jednotkou, která teplem z odváděného vzduchu ohřívá chladný přiváděný vzduch.  Řízené větrání a použití ekologických materiálů je ideální i pro Romana, který se potýká s alergiemi. „Na příčky v interiéru byly využity sádrokartonové desky Rigips, které díky speciální technologii Activ´Air® pohlcují formaldehyd, který se ve vnitřních prostorech přirozeně vyskytuje, a vytváří tak vhodné prostředí pro alergiky,” popisuje jeden z detailů Robert Hošek z Rigipsu

Vnitřní mikroklima udržují stěny ze sádrokartonu

Monika s Romanem mysleli při stavbě domu i na další detaily. Dům je například kompletně bezbariérový a díky použití sádrokartonových desek se v něm udržuje po celý rok příjemné mikroklima. Sádrokarton v případě vyšší vzdušné vlhkosti, například během vaření, část vlhkosti pohltí a v případě, že se vzduch začne příliš vysušovat, ji zase uvolní do interiéru. 

V koupelnách ovšem najdeme speciální sádrokartonové desky, které jsou odolné proti vzdušné vlhkosti. V garáži a technické místnosti pak zase speciální protipožární sádrokartonové desky. „Pokud by začalo hořet, dům by si toho velmi rychle všimnul a sám by otevřel garážové dveře. Sádrokarton navíc při požáru uvolňuje vodu, která je v něm přirozeně vázaná, takže získáme více času na reakci,” vysvětluje Monika Gregorová. Všechny skladby stěn a stropů jsou takzvaně systémové, to znamená, že jsou navrženy na základě provedených požárních zkoušek a jsou na ně vydány patřičná osvědčení a certifikáty. Veškeré sádrokartonové desky jsou nehořlavé a konstrukce z nich vykazují požární odolnost minimálně 30 minut.

Světlo i kuchyň lze ovládat odkudkoli

Udržitelnost a komfort ovšem nejsou to jediné, co z domácnosti dělá “dům budoucnosti”. Celý dům je totiž ovládán digitálním systémem Loxone. „Z mobilní aplikace můžeme ovládat veškeré dění v domě od světel a stínění přes kamery či kuchyňské spotřebiče až po bazén,” popisuje Monika. Z jakéhokoliv místa pokrytého mobilním internetem tak můžou manželé pustit domů návštěvu, připravit jim čerstvou kávu nebo třeba zapnout hudbu. Praktické je to například při přebírání pošty – za pomoci dálkového systému jednoduše pošťákovi otevřou na pár vteřin dveře, aby stihl zásilku odložit, a nemusejí tak vůbec řešit čas, ve kterém zásilka dorazí. 

Digitální systém také reaguje na počasí a je spojen s tepelným čerpadlem, jež v domě zajišťuje vytápění a ohřev vody. Čerpadlo bylo původně naprojektováno s vrtem do hloubky 70 metrů, nakonec ale vrt sahá 100 metrů hluboko, což je v rámci Česka ojedinělé. „Čidla jsou nastavena tak, aby podlaha začala vytápět ve chvíli, kdy teplota uvnitř klesne pod 23 stupňů,” vysvětluje Monika. Systém navíc pozná, kdy je někdo doma, a v tu chvíli začne rozvádět teplou vodu po domě. Díky tomu šetří energii potřebnou pro provoz oběhového čerpadla a zároveň umožňuje dohřívat ochlazenou vodu jen v době, kdy jí v domě je třeba.