18.11.2022 | TIPY

Ochranou vrstvu Titanum Nano Layer mikroskopem neuvidíte, ale díky houbičce na nádobí rozdíl v odolnosti proti poškrabání poznáte pouhým okem.

Z kosmu na zem, přesněji na podlahové krytiny SPC Arbiton sestoupila technologie Titanium Nano Layer, aby o třicet procent zvýšila odolnost těchto minerálních podlah proti poškrabání. Technologii pracující s částicemi v řádu miliardtin metru (10-9) neuvidíte ani pod mikroskopem, zato když si vezmete houbičku na nádobí a „poškrábete“ tou drsnější stranou dvě podlahy, jednu bez a druhou s ochrannou vrstvou Titanium Nano Layer, tak rozdíl v poškrabání uvidíte pouhým okem. 

Foto: SPC Arbiton_Amaron Herringbone_dekor CA 147_dub_georgetown

Stalo se už zvykem, že pozemské technologie využívají know how, které se osvědčilo v náročných vesmírných výškách. Podobnou cestou z kosmu na zem přiletěla i ochranná vrstva Titanium Nano Layer minerálních podlahových krytin SPC Arbiton. „Není to nově vynalezená technologie, je relativně stará, a to několik desítek let, ale v podlahářské branži zatím nebyla využívána,“ říká Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, která k nám minerální krytiny Arbiton dováží. „Vynalezena byla v 50. letech, nejdříve se využívala v kosmickém průmyslu, nano laky byly ošetřeny například vesmírné lodě Apollo. Postupně byla přenášena z kosmického programu na běžnější technologie, např. s nano laky se můžeme setkat v automobilovém průmyslu, kde se využívají na ochranu karosérií proti poškrábání. Ale v rámci podlahovin nevím o žádném jiném produktu u nás, který by měl podobnou ochrannou vrstvu, v rámci našeho trhu to je naprosto unikátní záležitost.“

Foto: SPC Arbiton_Amaron Herringbone_dekor CA 158_dub_harlow

Podlahy ochraňují proti poškrabání atomy

Ochranná vrstva Titanium Nano Layer funguje na atomární úrovni. „Krytina je ošetřena lakovanou vrstvou, která se díky nano velikosti částic dostane i do těch nejmenších mikro pórů krytiny, které nejsou vidět ani pod mikroskopem. Nanometr je jedna miliardtina metru, tedy 10-9 metru, což je nepředstavitelně malá částečka. Ale právě tato mikro část tekutiny zateče i do těch nejmenších spár. A tím, že vyplní tyto drobné póry, zvýší až o třicet procent odolnost krytiny proti poškrabání,“ vysvětluje princip fungování Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi. Oproti tomu struktura klasického laku je násobně větší, proto obyčejný lak zůstane jen na povrchu krytiny, nedostane se dovnitř a má tedy nižší odolnost.

Kočka poškrábe všechno...

I když kočka poškrábe asi všechno, přece jen odolnost ochranné vrstvy Titanium Nano Layer je viditelná na první pohled i po kočičím ataku. Demonstrovat účinnost ochrany lze třeba právě s houbičkou na nádobí. „Pokud byste drsnou stranou houbičky zkusili přejet po klasickém vinylu nebo SPC a pak se stejnou intenzitou po podlaze s vrstvou Titanium Nano Layer, tak uvidíte totální rozdíl,“ dodává Milan Mrkáček z KPP.

Foto: SPC Arbiton_Amaron Herringbone_dekor CA 181-H dub stamford

Výrobce minerálních krytin Arbiton poprvé ochránil nano vrstvou své kolekce Arbiton Liberal (11 dubových a 1 ořechový design) a Arbiton Amaron (dubové dekory v kolekci Wood a kamenné v kolekci XXL Stone Design). Nyní už je vrstva Titanium Nano Layer standardem u všech SPC krytin Arbiton, včetně nových kolekcí Herringbone (v designu rybí kosti) a Superiore (s povrchovou úpravou Synchrostructure s reálným povrchem dřeva).

Bez zajímavosti není ani to, že Arbiton funguje nejen jako výrobce, ale i jako zkušební laboratoř. „Než začali sami vyrábět podlahy, tak je testovali a díky tomu získali bohaté zkušenosti a dobře věděli, co funguje a čeho se vyvarovat,“ prozrazuje Milan Mrkáček z KPP.

http://podlahyonline.cz 

www.kpp.cz