16.11.2022 | Zprávy

THE GREEN COLLECTION (ZELENÁ KOLEKCE) - vytváří prostor pro udržitelné výrobky.

THE GREEN COLLECTION (ZELENÁ KOLEKCE) bude srdcem veletrhu DOMOTEX 2023. Tato speciální přehlídka bude ústředním prostorem, kde se odehrává téma udržitelnosti. Vystavovatelé mají možnost podílet se na utváření oblasti GREEN COLLECTION svým vlastním výrobkem nebo výrobním postupem a přitáhnout tak pozornost návštěvníků. 

Hannover. Veletrh DOMOTEX se v roce 2023 zaměří na aktuální a zároveň významná témata udržitelnosti a ochrany životního prostředí v odvětví koberců a podlahových krytin. Samotné hlavní téma FLOORED BY NATURE podtrhuje hodnotovou orientaci veletrhu DOMOTEX. Speciální přehlídka THE GREEN COLLECTION – srdce veletrhu – je navržena tak, aby pro návštěvníky učinila hlavní téma hmatatelným a uchopitelným. Vystavující firmy mají možnost podílet se na utváření plochy GREEN COLLECTION svými výrobky nebo výrobními postupy a poskytnout tak prostor pro prezentaci vlastních řešení, která vyvinuly.

Sonia Wedell-Castellano, globální ředitelka veletrhu DOMOTEX, zdůrazňuje ambice této speciální přehlídky: „Prostřednictvím GREEN COLLECTION chceme vytvořit prostor pro udržitelné výrobky, který bude sloužit jako plocha přinášející impulsy a inspiraci, bude oslovovat důležitá témata, jako je cirkulární ekonomika a udržitelná výroba, ale také společenská odpovědnost, a přinese vystavovatelům možnost nechat ocenit své výrobky špičkovou porotou. Naším cílem je také uvést v život naše hlavní téma FLOORED BY NATURE, které je založeno na hodnotách, a tím v budoucnu zvýšit povědomí o udržitelnosti v odvětví koberců a podlahových krytin.“

Dát prostor důležitým tématům

Součástí GREEN COLLECTION bude také program konference, přehlídka materiálů a slavnostní předávání cen. Na konferenci DOMOTEX ON STAGE hraje GREEN COLLECTION zvláštní roli. Konference je rovněž celá věnována hlavnímu tématu FLOORED BY NATURE a nabízí špičkové přednášky a diskuse na téma udržitelnosti. DOMOTEX ON STAGE nabídne ucelený pohled na výzvy udržitelného designu. O tématech budoucnosti budou diskutovat řečníci z oblasti politiky, svazů, interiérového designu a obchodu. Na zájemce čekají zajímavé příspěvky o Zelené dohodě pro Evropu, zákonu o dodavatelském řetězci, budoucím vývoji podlahových krytin a tématu Cradle to Cradle v podlahářství.

Materiálová přehlídka GREEN COLLECTION má nabídnout inspiraci a touhu po kreativním využití materiálů. Díky spolupráci s partnerem raumprobe má GREEN COLLECTION výhodu kurátorské prezentace materiálů se zaměřením na udržitelné materiály, efektivní využívání zdrojů a cirkulární ekonomiku.

Ocenění, která se zelenají

Porota posoudí předložené exponáty a udělí ceny v různých kategoriích. Všechny kategorie souvisejí s tématem udržitelnosti, ale každá se zaměřuje na jiné vlastnosti, které tvoří udržitelný výrobek nebo výrobní proces. 

  • Ekologicky šetrné výrobky: Zabývá se ekologicky a eticky vyrobenými materiály a recyklovanými a upcyklovanými surovinami.
  • Zdravé výrobky: Zaměřuje se na výrobu koberců a podlahových krytin s nízkými emisemi. 
  • Udržitelná výroba: Zde jsou představeny alternativní, energeticky úsporné a další udržitelné výrobní postupy v podlahářském průmyslu a odpovídající výrobky. 
  • Společenská odpovědnost: Odráží aktivní boj proti dětské a nucené práci a je určena k certifikaci výrobců, kteří vyrábějí příkladným způsobem bez vykořisťování svých zaměstnanců. 

Aby bylo možné přihlášené výrobky a výrobní postupy náležitě ocenit, byla sestavena prvotřídní porota, která si již v listopadu prohlédne první exponáty a provede předběžný výběr. V rámci GREEN COLLECTION spolupracuje DOMOTEX s TFI, Evropským institutem pro výzkum, testování a certifikaci stavebních výrobků pro interiéry. Vývojem těchto výrobků TFI utváří budoucnost odpovědné a udržitelné výroby – pro život a práci zítřka. Členy poroty GREEN COLLECTION jsou Bayram Aslan, vedoucí institutu a ředitel TFI Aachen, dále Joachim Stumpp, vedoucí partner materiálové databáze raumprobe, Roman Eberharter, prezident FENA (Evropské federace prodejců nábytku), Reto Aschwanden, generální ředitel společnosti Label STEP, a Thomas Pfnorr, odpovědný za udržitelnost v nakladatelství SN. 

Aktuální stav registrací na veletrh DOMOTEX

Současný stav přihlášek odráží pozitivní ohlasy na veletrh DOMOTEX, který se bude v hybridní podobě konat v lednu 2023.  Renomovaní a dlouholetí vystavovatelé jako Battilossi, ABC Italia, IPEK - A. Ipektchi, Jaipur Rugs Company, Jambros Modern Flooring, Javi Home, Tisca Textil, Lila Valadan/ Naziri a Surya ze sektoru ručně vyráběných koberců, stejně jako McThree, Merinos, Oriental Weavers, Solomon a Ragolle ze sektoru strojově vyráběných koberců již doladili a potvrdili plochy svých stánků. Velmi potěšující je, že svou účast přislíbily společností ter Hürne, CFL Flooring, Falquon, Lamett, Li&Co a Swisskrono v segmentech parket, LVT a laminátu. Dále se již přihlásily společnosti Balta Rugs z oblasti koberců na míru a Aspecta z oblasti elastických koberců a Neuhofer, SELIT a Välinge z oblasti techniky aplikace a pokládání.

Očekávání rostou i na straně návštěvníků: Stephan Hermes, jednatel společnosti Porta Service & Beratungs GmbH & Co. KG, s důvěrou vyhlíží rok 2023. „DOMOTEX je již mnoho let výkladní skříní odvětví koberců a podlahových krytin. Nyní může do Hannoveru konečně opět přivést národní i mezinárodní vystavovatele a návštěvníky s velkou kupní silou. Jsem si jistý, že veletrh DOMOTEX bude i v roce 2023 pokračovat v plné síle a ještě více se rozšíří.“

Více inspirace k naší speciální přehlídce GREEN COLLECTION, hlavnímu tématu veletrhu DOMOTEX 2023 a příslušným klíčovým tématům najdete v oficiální upoutávce na veletrh DOMOTEX 2023. Získejte první představu o nejzajímavějších akcích plánovaných na rok 2023.

Navštivte veletrh DOMOTEX 2023 také Vy a zajistěte si bezplatnou PERMANENTNÍ vstupenku platnou po celou dobu trvání veletrhu DOMOTEX registrací e-kódu 7kDmY - klikněte ZDE.

V případě dotazů kontaktuje Výhradní zastoupení Deutsche Messe v ČR, PROveletrhy plus s.r.o, info@proveletrhy.cz.