05.08.2022 | TIPY

Schodiště u patrových rodinných domů případně mezonetových bytů tvoří obvykle s podlahou jeden vizuální celek. Majitel domu tedy řeší nutně otázku, jak bude schodišťový systém vypadat a z čeho bude vyroben. Mluvíme ovšem o finální povrchové úpravě, čili de facto o nášlapné vrstvě a nikoliv o nosné části schodiště. Ta bývá nejčastěji z betonu, prefabrikovaného systému, dřeva nebo ji tvoří ocelová konstrukce doplněná nosnými prvky apod. Jakou tedy zvolit finální nášlapnou vrstvu a proč? 

Výhody a nevýhody nejpoužívanějších materiálů

Většina interiérových prvků včetně schodiště podléhá vkusu a prioritám majitele, a samozřejmě i velikosti jeho peněženky. Nicméně vždy je dobré vědět, co který systém obnáší. Do sortimentu možností spadá masivní dřevo, které je velmi často diskutované, dobře vypadá, avšak mimo jeho vyšší ceny se lehce poškrábe a o stálostí materiálu nelze očekávat zázraky a rozhodně je potřeba počítat s pravidelnou péčí. Druhou alternativou je dekorativní laminát, nanesený na nosnou HDF desku, která se celoplošně přilepí na konstrukci schodiště – například na již zmíněný beton. Laminát je poměrně tvrdý materiál, což znamená, že je odolnější vůči poškrábání. Jeho hlavní a současně nejdůležitější výhodou je bezúdržbovost. Kromě toho je tvarově i barevně stabilní, nepraská a snadno se ošetřuje. A pak je tu třetí varianta – vinyl. Vinylová nášlapná vrstva schodišťového systému je také bezúdržbová, pocitově je ovšem teplejší a měkčí. To ale také znamená, že je o něco více náchylná k poškrábání než laminátová, i když tuto vlastnost ovlivňuje kvalita vinylu, která souvisí s jádrem vinylové vrstvy a jejím povrchem. Tradičním dodavatelem obou schodišťových systémů, to znamená „laminátu“ i „vinylu“, je česká firma TOPSTEP.

Bezpečné schody co nekloužou  

Pokud si investor vybere mezi laminátovou a vinylovou nášlapnou vrstvou, potřebuje hlavně pevný nosný podklad. Firma TOPSTEP se postará o zbytek. V obou případech tvoří základ kvalitní HDF deska, na kterou se lze spolehnout jak v otázce tvarové stability, tak pevnosti a odolnosti vůči bobtnání. Schodišťový systém TOPSTEP je bezpečný díky pevnému přesahu („hrana nosu“), který může být ještě zpevněn hliníkovou lištou, do které lze schovat instalaci praktického LED osvětlení. Profily se vyrábí vždy z jednoho kusu, což působí velmi kompaktním a ničím nenarušeným dojmem. Právě TOPSTEP nabízí zákazníkovi obrovský výběr profilů schodových nášlapů, tudíž si lze vybrat, jak jednotlivé schody budou vypadat. Ostřejší linie patří k modernějším typům profilů, ale v nabídce lze vybírat například i z oblejších zakončení schodového profilu s vyšším nosem, ke kterým patří právě profil SHARP 4, DESIGN nebo PROFI. 

Pokud dále řešíme estetickou stránku prvků, i zde nabízí TOPSTEP velmi široké možnosti výběru. Právě profily hrají obrovskou roli ve výběru schodiště a jsou rozhodujícím faktorem o tom, jakým dojmem bude schodiště působit v interiéru. Nejedná se pouze o dekory, které jsou na první pohled nejviditelnější, ale také o to, jaký má samotný schod tvar, jak vypadá ze stran či jakou má výšku a podstupnici, ale také boční zakončení, které může být rovné, kaskádovité společně se směrem schodiště a pro milovníky minimalismu lze provést schodiště také bez bočnic.

Pokud dále řešíme estetickou stránku prvků, i zde TOPSTEP disponuje širokou nabídkou laminátových dekorů v chladných, ale také v teplých tónech. Favorita si zde najde i náročný zákazník. Pokud bychom uvažovali o vinylu, tento materiál poskytuje nepřeberné množství dekorů a barev, kdy si majitel může vybrat zcela identický dekor a barvu schodišťových prvků jako je podlaha.

Více informací naleznete na www.topstep.cz