30.06.2022 | TIPY

Nejen obří rozměry jednotlivých dlaždic a co nejvěrnější design přírodních materiálů jsou aktuálně trendy. Letí také imitace kovů, netradiční vzory, zejména geometrické, patchwork, barevné dřevo a další formy netradičních povrchů. Propracovanost designů je rok od roku lepší, výrobci se snaží co nejdokonaleji vykreslit strukturu přírodních i industriálních materiálů a dlaždice tak vypadají věrohodněji.  

FOTO: M.B.KERAMIKA spol. s r.o.

Současným hitem se čím dál víc stávají venkovní dlažby v imitaci kovu. Díky moderním technologiím je možné design tohoto materiálu dokonale přenést na keramickou dlažbu. 

Řada keramických venkovních dlažeb se pokládá i k bazénům. I zde mohou vyniknout industriální designy kovu. Ty nejlepší série poskytují také tvarovky v podobě bazénových lemů, odtokových kanálků nebo schodovek. 

Výrobci keramických dlažeb se nebojí ani výraznějších vzorů. Dlažba tak nemusí mít jen vzor přírodních materiálů jako je kámen, dřevo nebo mramor. 

Barvy již nemusí být jen ozdobou interiérů. I na venkovních dlažbách dnes lze spatřit modré, oranžové i zelené odstíny barev. Na obrázku jsou 2 cm tlusté dlaždice imitující orientální koberec, které jsou položeny v trávě. 

 

Jedním z nesmrtelných designů venkovních dlažeb jsou imitace kamene. Nejedná se však jen o typické šedé odstíny a jednoduché vzory kamenné struktury. Stejně jako v přírodě i na obrázku nenajdeme dvě dlaždice se stejným vzorem. Právě fakt, že je téměř každá dlaždice jiná, působí velmi autenticky. 

Klasikou, která nikdy nevyjde z módy, jsou keramické dlažby v designu dřeva. Na první pohled se dlaždice nijak neliší od skutečného dřeva a navíc postrádají všechny jeho nevýhody. 

Tradiční rozměry dlaždic v podobě „prken“ můžete vidět na další fotografii. Keramická imitace dřeva precizně napodobuje strukturu, suky, barvy a například i přirozené opotřebení dřeva.  Dlažba je tak k nerozeznání od přírodní předlohy. 

Pro fanoušky méně výrazných barev a vzorů mají zkušení prodejci obkladů a dlažeb vždy k dispozici i širokou nabídku keramických dlaždic v imitaci betonu. Design betonu je jednoduchý a elegantní a snadno se kombinuje s nábytkem či doplňky ve výraznějších barvách.