20.06.2022 | Praxe

Renovujte, nevyměňujte!

Dřevo je tradičním materiálem používaným na podlahy už několik staletí a podlaha přecházela z generace na generaci společně s domem. Jenže dřevěné podlahy ztrácí svou přirozenou krásu běžným denním opotřebením. Přichází na řadu profesionální renovace, kde se dřevo zrenovuje do své původní podoby. Renovace i 300 let starých parket je běžná.

V případě že některé parkety nejsou fyzicky v kondici, je možná výměna za nové dílce, které je možné prakticky sladit do stejného barevného tónu. Podlahy po renovaci vypadají znovu jako nové. V rámci pracovního procesu využíváme bezprašný systém odsávání, kde do ovzduší neuniká žádný prach z broušení. Tím je zaručen bezprašný proces broušení a lepší pracovní podmínky podlaháře. Použitím vysoce kvalitních švédských laků a olejů Bona je zaručena spokojenost našich zákazníků.

Níže vás provedeme postupem krok za krokem, jak by měla být renovace provedena.

1. Krok – broušení a kartáčování

Bona neustále inovuje brusné stroje pro broušení podlah. Nová řada brusek řady UX (válcová a okrajová bruska) poskytuje uživatelsky přátelské řešení pro broušení podlah, které je výkonné, ale zároveň jednoduché, pro vytvoření perfektního povrchu podlahy. Talířová bruska Bona FlexiSand 1.9 je vybavena vysoce výkonným motorem 1,9 kW a v kombinaci s příslušenstvím poskytuje hladký proces broušení dřevěných podlah, elastických podlah a broušení betonu. Bona FlexiSand je vhodná i pro aplikaci olejů a vosků. Jde o víceúčelové řešení pro každého podlaháře. Společně s brusivy Bona jde o ucelený systém řešení pro pokládku a renovaci nejen dřevěných podlah. Bruska napojená na Bona DCS odsává zdraví škodlivý prach.

Některé interiérové prostory vyžadují vysokou úroveň čistoty a kvality vzduchu, zejména soukromé rezidence, mateřské školky, nemocnice, muzea, galerie apod. Představujeme Bona Dust Care System (Bona DCS 70) pro zcela bezprašné broušení. Jeho dvoustupňová cyklonová separace a jedinečná konstrukce filtru účinně zachycuje prach uvnitř stroje, takže vzduch uvnitř místností je udržován dokonale čistý, tím odpadá kompletní potřeba úklidu po procesu broušení, což šetří drahocenný čas a náklady.

Kartáčovaná podlaha
Tento proces je volitelný. Kartáčováním lze dosáhnout autentičtějšího, rustikálnějšího vzhledu dřevěné podlahy, po kterém se také příjemněji chodí. Bona představuje rychlou a bezpečnou techniku kartáčování, kterou je možné provést po řádném vybroušení plochy. Kartáčování je nezbytné, chcete-li dosáhnout dvourozměrného efektu. Proces je zcela jednoduchý. Pomocí brusky Bona FlexiSand 1.9 a kartáčů nebo Bona Fiber Pad kartáče odstraní měkkou část dřeva a ponechají tvrdší část. Po aplikaci 2-složkového oleje Bona Craft Oil 2K, který nabízí širokou paletu barevných možností a tónů, které lze navzájem mezi sebou kombinovat, vznikne zcela unikátní vzhled dřevěné podlahy.

2. Krok – tmelení

Mnoho prostor, zejména těch starších, kde byly kladeny původní parkety nebo prkna, řeší spáry. Bona spárové tmely jsou určené k rychlému a účinnému vyplnění spár a prohlubní na dřevěné podlaze. Produkt je míchán s dřevným brusným prachem z aktuální podlahy, jenž má být ošetřena. Dodává přírodní zbarvení, které ladí se zbytkem podlahy.

Spárový tmel Bona Mix&Fill Plus se doporučuje pro lehce a středně zabarvené dřeviny, jako je dub, buk, borovice, jasan apod. a lze jím tmelit spáry do šířky 3 mm. Bona Mix&Fill se používá k vytmelení spár do šířky 2 mm a jiných menších defektů na dřevěných podlahách. Může být použit pod všechny lakové a olejové systémy Bona a je vhodný jak pro světlé, tak tmavé dřeviny.

3. Krok – lakování a olejování

Vaši zákazníci spoléhají na to, že jim doporučíte ošetření podlahy, které je nejen příjemné z estetického hlediska, ale také se do daných prostor dle stupně zátěže, dané místnosti, světelných podmínek hodí. Nemluvě o požadavcích na údržbu. 

Níže uvádíme několik věcí, které je dobré zvážit, když chcete pomoci zákazníkovi učinit správné rozhodnutí.

Stupeň odstínu lesku
Úroveň lesku je důležitá proto, jakým dojmem podlaha působí. Velmi matné povrchy zpravidla posilují přirozený pocit neošetřeného dřeva a hodí se dobře k bílým a světlým druhům dřeva. Pro tmavé nebo černé dřevěné podlahy je většinou vhodná vysoce lesklá povrchová úprava. Samozřejmě to není pravidlem, závisí na tom, jakého vzhledu chcete spolu se zákazníkem dosáhnout.

Textura, nebo pocit na dotek
Textura, nebo-li to, jaká je podlaha na dotek, je dalším důležitým rozhodnutím. Při ošetření povrchu olejem Bona Craft Oil 2K se docílí přírodní nebo barevný tón dřevěného povrchu. Ošetření podlahy lakem řady Bona Traffic se zachová pocit čistého dřeva a podlaha se na dotek podobá spíše surovému, jemně zbroušenému dřevu, zatímco běžné laky působí na dotek studenějším dojmem.

Laky Bona
Základní laky Bona – to je široká škála barevných možností, od Skandinávské bílé až po syté zbarvení jantaru. Vrchní laky Bona – to je odolnost povrchu dle úrovně zátěže a požadovaného stupně lesku. Ať už se jedná o vysoce frekventované komerční prostory nebo domácnosti, Bona základní laky v kombinaci s vrchními laky uspokojí i nejnáročnějšího zákazníka. Hledáte-li více barevných možností než ty, které nabízejí Bona základní laky, pak jsou tady Bona Oleje.

Oleje Bona
Bona Craft Oil 2K, to je široká paleta unikátních barev nebo jejich kombinací, které se dají přelakovat vrchním lakem Bona Traffic HD nebo Bona Traffic HD Raw pro dosažení odolné ochrany povrchu dřevěných podlah. Nabídněte zákazníkům něco výjimečného – vsaďte na Bona Oil System: Vydrásat – nabarvit – nalakovat.

Tvrdý voskový olej
Předností dřevěné podlahy ošetřené tvrdým voskovým olejem je především její jednoduchá údržba. Tvrdý voskový olej nejenže impregnuje dřevo, ale zároveň dodá dlouhotrvající ochranu povrchu s výbornou odolností proti opotřebení, šmouhám a rozlitým tekutinám. Podlaha nabízí po ošetření příjemný vzhled naolejované podlahy a zároveň však má odolný povrch proti poškození.

Vydrásat, nabarvit, nalakovat
Pracovní postup, jak VYDRÁSAT dřevěnou podlahu a zvýraznit tak strukturu dřeva, NAOLEJOVAT širokou škálou barevných olejů a NALAKOVAT pro skvělou odolnost proti opotřebení. To je Bona Fiber Pad, Bona Craft Oil 2K a Bona Traffic HD Raw - jedinečný vzhled dřevěné podlahy s perfektní odolností laku.

Podívejte se na video, kde vám ukážeme pracovní postup, jak VYDRÁSAT, NABARVIT, NALAKOVAT:

4. Krok – čištění a údržba

Pro udržení krásného vzhledu podlah je zapotřebí čištění a údržba. Bona Care Program nabízí systém čištění, hloubkového čištění a ochrany povrchu dřevěných podlah.

RENOVUJTE, NEVYMĚŇUJTE!

Renovace dřevěných podlah - to je naše lepší budoucnost. Renovací podlah se Bona snaží podpořit udržitelnější životní styl. Při renovaci vaši stávající podlahu nelikvidujete, ale dodáte jí pouze novou povrchovou ochrannou vrstvu, případně změníte design. Odpadá tak likvidace původní podlahové krytiny a vy tím šetříte životní prostředí. Nejen že dochází k obrovským úsporám energie, zlepšení klimatu, úspory času a nákladů, ale i tím vznikají další možnosti nového podlahového designu, ve stylu celého interiéru. Navíc, ošetřením podlahové krytiny získáte vysokou odolnost povrchu vůči opotřebení, rozlitým tekutinám atd., přičemž dřevěná podlaha při správné údržbě vydrží po generace.

Zde najdete odkazy na jednotlivé brožury a reference BONA:

  • Brožura BONA laky - klikněte ZDE
  • Brožura BONA Oil System - klikněte ZDE
  • Brožura BONA příručka údržby podlah - klikněte ZDE
  • Podívejte se na naše reference - klikněte ZDE

Více informací na www.bona.com/cz/renovacepodlahy

O společnosti Bona

Našim posláním je přinášet to nejlepší pro dřevěné podlahy. Bona je rodinná firma, která vznikla v roce 1919. Už tehdy jsme se zavázali myšlence inovace založené na zodpovědnosti a respektu. Naše inovace se zaměřují nejen na dřevěnou podlahu, ale i na řemeslníka a v neposlední řadě na životní prostředí. Díky inovacím jsme schopni dosáhnout těch nejlepších výsledků. Našim cílem je přinášet na trh výrobky, které méně ohrožují životní prostředí. Příkladem bylo zavedení vodních laků na vodní bázi v 70. letech minulého století, až po zavedení bezprašného systému na počátku tohoto století. Dnes jsme hrdí na to, že můžeme nabídnout kompletní sortiment produktů pro povrchovou úpravu a údržbu všech druhů dřevěných podlah v interiéru: laky, UV průmyslové laky, lepidla, oleje, penetrace, čistící prostředky, brusky, bezprašné broušení DCS, brusiva – po celou dobu jejich životnosti a další.

Pro více informací nás kontaktujte! 

Bona CR, spol. s r.o.
Obchodní 132, 251 01  Čestlice
Tel.: +420 211 153 340
E-mail: bonacr@bona.com 
www.bona.com/cz