30.05.2022 | Praxe

Abychom mohli provést kvalitní renovaci podlahy, případně změnu jejího povrchu, je bezpodmínečně nutné, věnovat dostatečnou péči přípravě podkladu. Jen tak nová podlaha vydrží ve výborné kondici opravdu dlouhou dobu.

Krok 1: Příprava podkladu – broušení v případě OSB desek (Columbus), čištění, vysátí.

Podklady musí splňovat požadavky příslušných národních norem, zejména musí být čisté, nosné, suché, bez trhlin, bez konstrukčních vad a bez napětí. Dřevěné podklady musí být obroušeny a šrouby dotaženy. Kamenné nebo keramické obklady musí být nutně čisté a odizolované, stejně jako pevně přiléhající nátěry a staré krytiny, které je v případě potřeby nutné přebrousit. U podkladů na bázi cementu musí být veškeré nečistoty odstraněny mechanickým broušením. Sulfátové potěry je třeba vždy přebrousit. U potěrů na bázi magnézia a oxychloridu hořečnatého odstraňte případné lazury. Po broušení vždy vysajte.

Krok 2: Příprava a aplikace Ceresit R 790  - OSB deska.

Sada této penetrace se skládá ze dvou složek balených v jednom kbelíku (jeden kanystr s tekutou složkou A polymerní disperze a dva sáčky práškové složky B na bázi speciálního cementu). Přidejte k tekuté části A práškovou část B ve správném poměru. Míchejte mechanicky pomocí elektrického míchadla s vhodnou míchací koncovkou po dobu minimálně dvou minut, dokud není dosaženo homogenní konzistence. Naneste vhodnou hladicí stěrkou jako rovnoměrný základní nátěr v jednom kroku. Nalijte směs na podlahu a rozetřete ji v požadované tloušťce pomocí roztírače nebo hladicího hladítka. Povrch ošetřete válečkem s hroty, aby se směs odvzdušnila.

Krok 3: Příprava a aplikace Ceresit AS 1 + skleněných vláken – míchání, aplikace.

Dřevěné povrchy předem ošetřete pružnou dvousložkovou speciální penetrací Ceresit R790. V případě renovace kritických důležitých podkladů se doporučuje použít vlákna Ceresit Armovací Vlákna v kombinaci s Ceresit AS1 Rapid. Nalijte určené množství čisté vody do čisté míchací nádoby. V případě aplikace na kritické důležité podklady přidejte vlákna v doporučeném množství a krátce promíchejte. Vhodným elektrickým míchadlem rozmíchejte 25 kg samonivelační stěrky Ceresit AS1. Míchejte asi 2 minuty, dokud směs nebude bez hrudek. Krok 4: Základní nátěr pomocí R 766. Jakmile je vrstva AS 1 vyzkoušena/prokázána jako dostatečně suchá, naneste na ni základní nátěr Ceresit R 766. Základní nátěr protřepejte a nařeďte vodou (v jakém poměru? TDS - 1:4, ale prosím potvrďte). Naneste základní nátěr pomocí válečku.

Nalijte směs na podlahu a roztáhněte ji v požadované tloušťce pomocí vhodné podlahářské rakle nebo hladítka. Povrch přejeďte válečkem s hroty, aby se směs odvzdušnila.

Krok 4: Základní nátěr pomocí Ceresit R 766.

Jakmile je vrstva Ceresit AS 1 přeměřená jako dostatečně suchá, naneste na ni základní nátěr Ceresit R 766.Základní nátěr protřepejte a nařeďte vodou (v poměru 1:4). Naneste základní nátěr pomocí válečku.

Krok 5: Finální vrstva vrstva – lepení podlahové krytiny (LVT, koberec, PVC^)

Naneste lepidlo Ceresit K 188 E rovnoměrně na podklad vhodnou zubovou stěrkou. Když je podlaha pokryta LVT, přejeďte po nich celou plochu zaválcujte vhodným podlahářským válcem o hmotnosti 50kg, abyste zajistili dobrou přilnavost k podkladu.

Celý článek najdete v profi magazínu DOMO č. 3/2022. který vyšel 3.5.2022. Předplatné si můžete objednat ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDE.