11.05.2022 | Realizace

Dr. Schutz® floor remake

Problémem bazénového centra jednoho lázeňského hotelu byla nevhodně zvolená keramická dlažba, které od pokládky vykazovala silnou kluznost především při mokrém podkladu a pohybu bosou nohou. Výsledkem byly pády návštěvníků a nebezpečí úrazu. Po místním šetření a provedení chemických testů bylo navrženo řešení, které spočívalo v kompletním hloubkovém vyčištění dlažby, odstranění nánosů vodního kamene a aplikaci protiskluzného systému od společnosti Dr. Schutz Group.

Pro kompletní renovaci keramického povrchu byl použit systém Dr. Schutz floor remake, který nabízí téměř neomezené možnosti oprav všech typů elastických podlahovin, litých epoxidových a polyuretanových podlah, litých minerálních cementových podlah a také keramických dlažeb, ESD podlah a mnoho jiného. 

Základní hloubkové čištění, neutralizace, oprava a příprava povrchu: Celkový technologický postup u tohoto kroku musí být odborně vyhodnocen předem. V případě našeho objektu muselo být například provedeno odstraňování vodního kamene pomocí speciálních produktů značky WEISS Péče o kámen. Po chemickém narušení byly nánosy vodního kamene jemně mechanicky odbrušovány diamantovými pady. Ve druhém kroku musel být povrch ještě celoplošně odmaštěn a na závěr neutralizován na pH 7. Pro dočišťování a neutralizaci povrchu byl používán tlakový systém s hlavicemi Turbo Force, který byl velmi účinný nejenom na plochu, ale především na dokonalé vyčištění spár. Po dokonale provedeném základním čištění, přípravě povrchu a neutralizaci povrchu na pH 7 mohou být na odborně správně připravený povrch aplikovány permanentní  2-komponentní polyuretanové laky Dr. Schutz Group.

Lakování povrchu:  Při lakování keramických dlažeb musí být dokonale čistý a suchý povrch nejprve penetrován speciální aktivační penetrací Dr. Schutz Super Bond. Volba laku záleží na tom, jak je prostor používán a jaké je v něm zatížení. Pro silně mechanicky zatěžované povrchy nasazujeme lak Dr. Schutz PU Siegel, pro prostředí se silným chemickým zatížením zase lak Dr. Schutz PU Anticolor, který je odolný vůči migraci změkčovadel z gumy a má odolnost vůči všem dezinfekčním prostředkům a také barevným dezinfekcím na rány a barvám na vlasy. V případě našeho objektu byl použit právě lak Dr. Schutz PU Anticolor mat, neboť se jednalo o bazénové centrum, které je často dezinfikováno a je v něm také silné chemické zatížení. Celý protiskluzný systém byl aplikován ve třech nátěrech. Prvním nátěrem byla vytvořena základní vrstva, na kterou pak byl nanesen druhý nátěr laku s protiskluznou přísadou R11 Antislip Add. Třetí finální dávka laku zakotvila a zpevnila protiskluzný nátěr a vytvořila jeho finální hodnotu R11. Celkově byla aplikována dávka laku 3x 50 ml/m2, což odpovídá tloušťce nátěru kolem 60 µm. Lakování se provádí lakovacím válečkem Aquatop o šířkách 25 nebo 50 cm. 

Možnosti systému Dr. Schutz floor remake jsou velmi široké. Stavebnicový systém mimo 5ti různých optických variant laků (ultramat, extramat, mat, pololesk, lesk) disponuje také třemi stupni protiskluzných vlastností nátěrů od R9, R10 po R11. Systémová přísada duro plus L Add laku přidává tvrdost a odolnost vůči poškrábání, přísada Flex Add zase zvyšuje elasticitu laků tak, že mohou být použity také na extrémně pružné podklady nebo podlahoviny. Při hraničních vysokých teplotách používáme přísadu Decelerator Add, která prodlužuje dobu schnutí laků.

Finální výsledek renovace keramické dlažby: Na keramickou dlažbu bylo aplikováno dostatečné množství polyuretanového laku. Tím byl vytvořen nový permanentní povrch s velmi dlouhou životností a možností snadné renovace do budoucna. Polyuretanové laky Dr. Schutz se stávají nedílnou součástí podlahoviny a mají až 6x delší životnost ve srovnání s běžnými polymerními ochrannými nátěry. Nejsou chemicky odstranitelné. Při jejich renovaci po mnoha letech používání nevzniká tudíž žádný chemický odpad, který by zatěžoval životní prostředí. Z mnoha výhod bychom chtěli ještě vyzvednout hygieničnost celého systému. Laky vytvářejí mikrobiologicky uzavřený povrch, na kterém je velmi významně redukován růst bakterií až o 99,5%. 

Zajímají vás možnosti renovací povrchů všech typů podlahovin? Chcete se dozvědět, kde všude je možné renovaci provádět a jaké jsou všechny její výhody? Pročtěte si naše webové stránky: www.floorcolor.cz, www.dr-schutz-cz.

FAKTA:

  • Objekt: Bazénové a Wellness centrum lázeňského hotelu
  • Podlahovina: Keramická dlažba
  • Plocha: 200 m2
  • Použité produkty: WEISS ZM FlexFug, Základní čistící přípravek R, diamantové pady, protiskluzná přísada R11 Antislip Add, 2K polyuretanový lak Dr. Schutz PU Anticolor mat.
  • Realizace: floorcolor s.r.o., realizační divize Dr. Schutz® Group pro ČR a SR

Celý článek najdete v profi magazínu DOMO č.3/2022, který vyšel 3.5.2022.