21.02.2022 | Praxe

Schodiště netvoří v domě či bytě pouze vizuální prvek interiéru, ale je především funkčním prvkem, který musí disponovat hned několika důležitými vlastnostmi. Samotné skloubení funkční a vizuální stránky je někdy náročné, zvláště ve ztísněných či atypických interiérech, kde nemáte jinou možnost než řešit schodiště na míru. Vhodným řešením může být schodišťová stavebnice TOPSTEP, která poskytuje široký výběr sortimentu nejen v profilech schodů, ale i v dekorové nabídce.

Právě dekory hrají obrovskou roli ve výběru schodiště a jsou rozhodujícím faktorem o tom, jakým dojmem bude schodiště působit v interiéru. TOPSTEP disponuje širokou nabídkou laminátových dekorů v chladných, ale také v teplých tónech. Favorita si zde najde i náročný zákazník. Pokud bychom uvažovali o vinylu, největší výhodou tohoto materiálu je nepřeberné množství dekorů a barev, kdy si majitel domu může vybrat zcela identický dekor a barvu schodišťových prvků jako je podlaha. Vše pak bude působit jednotně a sladěně jako jeden celek. Oba dva materiály se vyznačují bezúdržbovostí, tvarovou i barevnou stálostí a Schodišťový systém TOPSTEP je ideálním řešením pro obklady schodů, a to nejen nových betonových monolitů, ale také k renovaci starých schodišť (dřevěných, kamenných nebo kovových). 

Pokud si člověk vybírá mezi laminátovou a vinylovou nášlapnou vrstvou, potřebuje hlavně pevný nosný podklad. Firma TOPSTEP se postará o vše ostatní. V obou případech je základem kvalitní HDF deska, na kterou se lze spolehnout jak v otázce stability tvaru, tak v případě pevnosti a odolnosti vůči vlhku a bobtnání.

Schodišťový systém zvyšuje svoji bezpečnost díky pevnému přesahu, respektive hraně nosu jednotlivých schodů, která může být dále zpevněná hliníkovou lištou, do které lze nainstalovat praktické LED osvětlení. I zde je umožněno výběru. LED osvětlení je možné umístit na všechny schody nebo například na každý druhý schod. Záleží na individuálních preferencích.

Schodišťové nášlapy se vyrábí z jednoho kusu, aby působily kompaktním a nenarušeným dojmem v rámci celého schodiště. Firma TOPSTEP se však zaměřuje také na schodišťové doplňky ve stejných dekorech, jako používá na schodové díly. Těmi jsou například bočnice schodu (kaskádovité / průběžné) nebo zábradlí. Variant je opravdu mnoho a stejně tak atypických tvarů schodiště, avšak ani tohle není žádnou překážkou. Zda-li se jedná o rovné, lomené či točité schodiště nehraje příliš velkou roli – TOPSTEP zvládne všechny tyto varianty.

Nášlapná vrstva jednotlivých schodů se lepí celoplošně na expanzní pěnu, což má za následek výrazně lepší kročejový útlum ve srovnání s laminátovou podlahou. Pokud bychom se zaměřili na vinyl, lze tvrdit, že zde díky měkčímu povrchu jsou tyto parametry ještě nepatrně lepší.

Další informace naleznete na www.topstep.cz.