06.09.2021 | Realizace

Když u vás ve tři ráno zuřivě zvoní soused, který je celý mokrý a zjevně vyvedený z míry, je jasné, že se stalo něco mimořádného. A když si v rozespalosti cestou ke dveřím uvědomíte, že se brodíte po kotníky ve vodě, začnou se mlhavé obrysy zaostřovat. Chlad vody a řev souseda vás probere během pár vteřin a po urychleném uzavření přívodu vody již jen do rána vysušujete vším, co je zrovna po ruce. Tolik z popisu nehody od zadavatele zakázky…

Prasklá flexi hadička pod kuchyňským dřezem zvládla zatopit 80 metrů dubových parket, které byly položeny jako nové před šestnácti lety. První den po vysušení podlaha vypadala přijatelně. Vlhkost je ale neúprosná a hlavně: pracuje velmi pomalu. Druhý den začaly parkety stříškovat a měnit barvu. Třetí den se podlaha na některých místech téměř neznatelně nadzvedla. Její majitel si myslel, že horší už to nebude, a vrátil zapůjčený odvlhčovač. To hlavní ale teprve mělo přijít. Zhruba po týdnu se na pěti místech podlaha odtrhla od podkladu a rozpínání dřeva, působením vlhkosti, vytvořilo boule vysoké i 30 centimetrů!

Následovaly konzultace s podlahářskými firmami, které se vesměs shodovaly na tom, že takto poničenou podlahu nemá cenu rekonstruovat a nejlepší bude ji vytrhat a udělat znovu. Majiteli to však nedalo, protože mu bylo líto spousty zmařeného dřeva, které skončí v nejlepším případě v kamnech. Pro podlaháře bývá snazší zakázkou kompletně nová podpodlaha.

Ne každý se chce zabývat rekonstrukcí, která navíc není úplně jednoduchá. Naštěstí zadavatel narazil na firmu PODLAHY Kamarád, která se k jeho snaze o ekologický přístup postavila čelem a rozhodla se využít svých bohatých zkušeností nejen s pokládkou, ale právě i s renovací podlah. K této práci používá produkty firmy BONA, která je známá nejen špičkovou kvalitou svých výrobků, ale také enviromentálním přístupem a snahou o udržitelný rozvoj.

FAKTA

  • Objekt: Byt v pražských Dejvicích
  • Datum realizace: 05/2021
  • Plocha podlah: 80 m2
  • Materiál: parkety dub
  • Použitá chemie: BONA
  • Použité stroje a brusivo: BONA
  • Realizační firma: PODLAH Y Kamarád

Zdokumentovaný postup rekonstrukce formou fotoreportáže najdete v novém vydání časopisu DOMO č. 5/2021, který si můžete v tištěné podobě objednat ZDE (315 Kč/rok) nebo v online podobě s možností stažení celého časopisu ve formátu .pdf (252 Kč/rok) ZDE.

 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.