05.08.2021 | TIPY

Terasa je nejen příjemným doplněním obytného prostoru, ale současně bodem, který propojí obytnou část s tou venkovní v naprostém souladu s přírodou. Dřevěná terasová prkna jsou tradičním materiálem, který má řadu zastánců a opět se dostává do popředí zájmů jak architektů, tak samotných uživatelů. 

Terasová prkna z evropských dřevin mají vyšší tepelný komfort pro bosou nohu, mají menší roztažnost. Je však nutné věnovat větší pozornost pravidelné péči a mít na paměti možnost třískování. Výhodou exotických dřevin je vyšší životnost (cca 25let), vyšší mechanická odolnost a rezistence vůči škůdcům. 

Foto: Sibiřský modřín, ASKO a.s.

Přírodní dřevěná terasová prkna nabízí klasické řešení venkovní podlahy a na rozdíl od betonu, dlažby nebo WPC lépe pracují se změnou teplot, klimatických podmínek apod. Navíc je dřevo obecně velmi uživatelky příjemné na dotek a došlap. 

Foto: Sibiřský modřín, ASKO a.s.

Mezi oblíbené zástupce tuzemské dřeviny patří Sibiřský modřín. Jde o dřevinu původem z oblasti Sibiře, je světle žlutého až načervenalého zbarvení, velmi odolná proti extrémním teplotním výkyvům až do -50 °C. Díky pomalému růstu a hustým letokruhům má výborné mechanické vlastnosti. Sibiřský modřín má hustotu 620 – 680kg/m3.

Foto: Massaranduba

Oblíbenou exotickou dřevinou je Massaranduba. Dřevina původem z Jižní a Střední Ameriky, červenohnědého zbarvení. Hustota dřeva je 1100 - 1200 kg/m3. Jedná se o vysoce tvrdé, těžké a trvanlivé dřevo. Prkna jsou předsušena na vlhkost 16 - 18%. 

www.asko-as.cz