23.07.2021 | Realizace

Každá práce na památce tohoto kalibru, jako je Opočenský zámek je velkou výzvou. Na jedné straně je radost a pýcha, že je nám tato práce svěřena a na druhé straně i špetka obav. Zvládneme to jako naši předkové anebo nás čeká ještě náročnější práce? Většinou tomu tak totiž je. 

Nejde pouze o to danou podlahu umět vyrobit. K tomu úkolu ještě přibývá porazit dřevokaze a to není jednoduché, zvláště když je jich více. Ano, samozřejmě. Červotoč nemůže nikdy chybět a tady opravdu zapracoval. Pod okny, kterými zatékalo odvedla svoji práci i houba. Tu jsme si odvezli v pytlích i se zbytky rozpadlých parket.

Než k tomu došlo, musel být proveden SHP – stavebně historický průzkum. A zde již začala kolektivní práce. Vznikl tak tým tvořený ze zástupců NPÚ, z kastelána zámku Mgr. Tomáše Kořínka, autorizovaného restaurátora Milana Kubíka a naší firmyu DEVA s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Po důkladné prohlídce a posouzení technologie opravy, vzniklo závazné stanovisko NPÚ do jejíž gesce zámek Opočno spadá. Na základě tohoto stanoviska mohly práce začít. 

Foto: Zahájení demontáže

Jako první je nutné podlahu řádně „zmapovat“, tj. nafotit a zakreslit rozmístění parket do spárořezu. Pak je teprve možné přistoupit k demontáži vlastních parket. Demontáž musela být provedena velice opatrně, neboť dřevina byla na mnoha místech napadena červotočem a kované hřebíky skvěle drží i po sto letech.  Degradace červotočem byla totální v bukových pérech, která spojují jednotlivé části parket ze smrku. Díky zničeným pérům ztratily parkety svoji nosnost a podlaha se celoplošně celá rozpadala. I přes tuto totální degradaci byla snaha zachovat co největší množství původních parket. Podařilo se to díky skvělému řešení. Každá parketa byla pečlivě rozebrána na samotné díly, které po ošetření proti dřevokazům byly vyčištěny a znovu s novými péry slepeny do původní podoby. Vzhledem k opotřebování byly přilepeny na nosnou vrstvu z překližky. Tak opět parkety získaly svoji pevnost a mohly být položeny tradičním způsobem. 

Foto: Měření vlhkosti

Ke kotvení byly použity místo kovaných hřebíků pevnostní vruty. Podlahu tak lze v budoucnu bez výrazného poškození rozebrat. Podklad byl ponechán původní, tedy hrubá prkenná podlaha, která se lokálně upravila kvůli potřebné rovině. Před montáží samozřejmě muselo dojít k formátování a drážkování obvodu. Nezbytný „ořez“ byl v úbytku plochy nahrazen obvodovou bordurou. Ta navíc vylepšila celkový vzhled, neboť eliminovala nerovnost stěn.

Bordura byla navíc doplněna linkou z intarzované dřeviny. Samotné intarzie z hrušně byly samostatnou kapitolou opravy parket.

Položené parkety včetně bordury byly ručně přebroušeny v potřebných krocích a následně povrchově upraveny tvrdým voskovým olejem SAICOS. Spáry ani drobné defekty nebyly z důvodu autentického vzhledu tmeleny, a proto na vás podlaha již na první pohled dýchne svojí historickou majestátností.

Foto: Posouzení rozmístění kazet u obvodové bordury

Neodpustím si v této souvislosti popisu technologie osobní poznámku. Když jsem se ptal restaurátora Milana Kubíka, zda mohu uvést jeho jméno odpověděl samozřejmě ANO. Ale bylo mu velice divné, že v článku prozrazujeme naše „know how“ ke kterému jsme se dopracovali za dobu čtvrt století vzdělávání a zkušeností. Proč? Odpověď je jednoduchá. Nechceme, aby z Čech zcela zmizely „Zlaté české ručičky. Právě proto jsme před lety začali vzdělávat řemeslníky. A právě ti nejlepší, dnes již mistři jako jsou bratři Marián a Martin Hulcovi spolu s naším Karlosem vytvořili toto dílo. Jsem hrdý, že máme své pokračovatele a naše Mistrovská škola řemesel a umění z.ú. v Jablonci nad Nisou plodí takovéto mistry. 

Ing. Jiří Dvořák, ředitel DEVA s.r.o. a zakladatel MŠŘU z.ú. v Jablonci n.N.

ZÁMEK OPOČNO

Opočenský zámek (celým názvem Státní zámek Opočno) je renesanční stavba nacházející se v katastru obce Opočno v podhůří Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou, asi 30 km od Hradce Králové. Je ve vlastnictví státu (správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti.

Zámek vznikl přestavbou původně gotického hradu v 16. století. Mezi nejvýznamnější majitele patřily rody Trčků z Lípy a Colloredo-Mansfeldové. Po nacistické okupaci byl zámek konfiskován a po roce 1945 přešel do vlastnictví státu. Od roku 1993 je zámek předmětem restitučních nároků potomků rodu Colloredo-Mansfeld. Samotný zámek obsahuje řadu unikátních sbírek zbraní a obrazů a mimo jiné i obraz, o kterém se předpokládalo, že by jeho autorem mohl být Hieronymus Bosch. Od roku 1995 je zámek Opočno zařazen na seznam národních kulturních památek České republiky.

Zdroj: Wikipedie

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.