30.04.2021 | Praxe

Pokládka a renovace dřevěných podlah vyžaduje profesionální produkty a nástroje, které nabízí vysokou kvalitu. Profesionální podlahář se postará o to, aby byla podlaha položena správně a kvalitně, nehledě na to, zda se jedná o pokládku nové podlahy nebo renovaci staré podlahy. Bona nabízí systém produktů pro jakýkoliv zadaný úkol, od pokládky po instalaci vašich podlah. Ukážeme vám na videích, jak vytrhat starou podlahu, jak připravit podklad před instalací podlahy a v poslední řadě, jak nainstalovat dřevěnou podlahu. 

Na tomto videu vám ukážeme, jak instalovat dřevěnou podlahu.  

Pokládka dřevěné podlahy s Bonou od A-Z, díl 3: Instalace dřevěné podlahy  

Pokračujeme v dalším procesu naší práce. Nejprve jsme vytrhali staré podlahy, pak jsme připravili podklad. Toto video zachycuje pracovní proces instalace dřevěné podlahy. Parkety přilepíme ekologickým lepidlem Bona Quantum. Podívejme se společně na poslední 3. díl - instalace dřevěné podlahy. 

Bona dodává systém produktů pro kompletní přípravu podkladu - od strojů, po penetrace, parozábrany, nivelizační stěrky a opravné přípravky až po lepidla k instalaci podlahy. Nyní jsme pro vás připravili akci:

Nakupte 100 kg lepidla Bona a dostanete montérky ZDARMA!

Akce platí na celý sortiment lepidel Bona. AKČNÍ LETÁČEK: https://www1.bona.com/globalassets/countries/czech-republic-and-slovakia/akni-nabidky/akce_lepidla_100kg_monterky.pdf 

Produkty Bona

Bona D501 je 1-složkový základní (penetrační) nátěr pro zbavení podkladu prachu před aplikací parketových lepidel Bona na bázi silanu, zejména Bona R848/848T, Quantum/QuantumT, Titan. Je vhodný pro nasákavé podklady a potěry, dřevotřískové desky, podlahové panely apod.

Bona R540 je 1-složkový polyuretanový reaktivní primer (penetrační nátěr), pro použití na savých a nesavých podkladech před aplikací parketových lepidel Bona, speciálně pod lepidla Bona R770, Bona R777, Bona R778, Bona R848, R848T, Bona Quantum/QuantumT, Bona Titan. Tento produkt lze také použít jako protivlhkostní membrána (parozábrana - bariéra proti vlhkosti) na betony a cementové potěry do max. vlhkosti 4 CM%.

Bona Titan je tvrdě elastické lepidlo na bázi silanu, které splňuje standardy lepidel ISO 17178, vhodné pro instalaci všech velikostí a typů dřevěných podlah. Bona Titan poskytuje správné zesíťování, i za zvláštních podmínek podkladu, i přesto, že neobsahuje tvrdidlo či jinou zesíťovací složku. Pevnost v tlaku zajišťuje a stabilizuje dřevěné podlahy, především velké masivní prvky. Penetrace obvykle není zapotřebí. Rychlé počáteční lepení v kombinaci se silnějším náběhem lepící síly, pro větší odolnost, redukuje riziko dutých míst. 

Bona Quantum / Bona Quantum T jsou dle DIN EN ISO 17178  1-složkové silanové lepidla pro instalaci široké škály podlah z masivního dřeva a 3-vrstvé prefabrikované parkety. Bona Quantum T má vyšší viskozitu pro lepsí a pevnější uchycení podlahy. Lepidlo vykazuje rychlé zesítění s vysokou počáteční pevností lepení. Jeho jedinečné složení nabízí výhody tvrdě-elastického i tvrdého lepidla v jednom účinném produktu a přináší tak perfektní vlastnosti podlaze po celou dobu její životnosti. Kromě toho lze Bona Quantum použít jako bariéru proti vlhkosti na betonových deskách nebo cementových podkladech se zbytkovou vlhkostí do 5 CM% nebo 95% rH **. Bona Quantum je prémiové lepidlo pro každodenní použití, jenž nabízí jednoduché použití, má dobrou stabilitu žeber a vysokou počáteční pevnost lepení. Bona Quantum T v salámu je perfektní pro aplikaci se systémem Bona OptiSpread.

Bona R777 je 2-složkové polyuretanové parketové lepidlo podle ISO 17178 (tvrdé). Bez obsahu vody nebo organických rozpouštědel. Lepidlo je vytvrzováno chemickou reakcí (polyuretanové pryskyřice s izokyanátem) bez smrštění. Bona R777 je obzvláště vhodné pro dřeviny extrémně náchylné k bobtnání (vlivem zvýšené vlhkosti) a pro málo savé / nesavé podklady.

Bona R778 je 2-složkové polyuretanové parketové lepidlo podle EN 14293 (tvrdé) / ISO 17178 (tvrdé). Bez obsahu vody nebo organických rozpouštědel. Lepidlo je vytvrzováno chemickou reakcí (polyuretanové pryskyřice s izokyanátem) bez smrštění. Lepidlo Bona R778 je obzvláště vhodné pro dřeviny extrémně náchylné k bobtnání (vlivem zvýšené vlhkosti) a pro málo savé / nesavé podklady. 

Bona R820 je podle ISO 17178 elastické 1-složkové parketové lepidlo na silanové bázi, určené zvláště pro lepení vícevrstvých hotových podlah, nebo mozaikových a průmyslových parket. Lepidlo je vytvrzováno chemickou reakcí s vlhkostí. Základní nátěr (penetrace) zpravidla není zapotřebí.

Bona R848 je podle ISO 17178 elastické 1-složkové lepidlo na bázi silanu rozměrově stabilní, vhodné pro vícevrstvé, hotové parkety. Napětí k podkladu je redukováno. Použití penetrace není všeobecně nutné. Lepidlo tvrdne chemickou reakcí s vlhkostí. 

Bona R848T je verzí Bona R848 s vyšší viskozitou, dle ISO 17178. Elastické 1-složkové lepidlo na bázi silanu, signalizující zlepšenou stabilitu žeber a rychlým náběhem lepící síly. Lze použít pro lepení vícevrstvých dřevěných podlah, stejně tak jako rozměrově stabilních prvků z masivu, jako parketových řemenů nebo mozaiky. Riziko tvorby dutých míst je minimalizováno. Napětí k podkladu je redukováno. Použití penetrace není všeobecně nutné. Lepidlo tvrdne chemickou reakcí s vlhkostí. 

Bona R880 je konstrukční elastické lepidlo na bázi silanu. S jeho extrémně vysokou silou a extrémně rychlým přilepením je specielně určeno k opravám dřevěných podlah, pokládaných na silanová lepidla nebo k instalaci soklových podlahových lišt. Lepící proces lze urychlit nástřikem malého množství vody na podklad nebo pokropit lepidlo. Použití penetrace není všeobecně nutné.

Bona D750 je jednosložkové disperzní lepidlo s mokrým ložem neobsahující rozpouštědla, které je zesílené vlákny a slouží k lepení designových dílcových podlahovin z PVC a vinylů na savé podklady ve vnitřních prostorech. Lepidlo s nízkými výpary je ideální díky krátké době odvětrávání a vysoké přilnavosti k lepení designových dílcových podlahovin v pásech, obdélnících / čtvercích. Díky své vysoké odolnosti vůči smyku je minimalizován vznik spár u designových dílcových podlahovin z PVC. V důsledku toho ani není nutné dělat zarážky anebo zatížení prvků podlahy. Lepidlo je vhodné na použití pouze v interiéru.

Kompletní přehled lepidel Bona najdete zde: https://www1.bona.com/cz/produkty/profesional/lepeni/. 

Sledujte nás na našem facebooku! www.facebook.com/bona.podlahar.    

www.bona.com/cz