06.11.2020 | Praxe

Vinylové podlahy v rolích patří mezi oblíbené moderní podlahové krytiny. Jsou tiché a pohodlné na došlap, odolné proti poškrábání a vlhkosti, snadno se instalují a udržují.  Jejich velkou výhodou je bezesporu i cenová dostupnost v porovnání s jinými druhy podlahových krytin.

Jsou k dispozici v nepřeberném množství barev a vzorů, které imitují přírodní materiály jako je dřevo, kámen či klasické dlaždice. Dnešní moderní technologie výroby umožňuje vytvořit naprosto věrnou imitaci dekoru. Vybrat si však lze i z dekorů vytvářejících různé obrazce a ornamenty či zvolit zcela jednobarevný design.

Vinylové role jsou složeny z několika vrstev. Nosná vrstva je tvořena skleným vláknem pro dobrou rozměrovou stabilitu. Spodní strana je pak  pěnový nebo polyesterový podklad pro akustickou a tepelnou izolaci a vrchní nášlapná vrstva je tvořena transparentní polyuretanovou úpravou (PU), která poskytuje odolnost proti poškrábání a skvrnám.

Konstrukce a povrchová úprava určuje, jak odolná bude podlaha vůči škrábancům a skvrnám a jak snadno se bude čistit. Například měkčí podlahy budou odolnější proti poškrábání, ale náchylnější na vyšší statický otlak, podlahy s hlubším plastickým vzorem budou o něco náročnější na údržbu než podlahy s hladkým povrchem. Pro všechny z nich ale platí, že se budou jednoduše udržovat a přispějí k uvolněné atmosféře bez stresu z poškození podlahy.

1. Polyuretanová vrstva, 2. Transparentní nášlapná vrstva, 3. Tištěný dekor, 4. Vrstva pěny, 5. Stabilizační podložka se skelným vláknem, 6. Textilní podložka

Vinylové role s integrovanou textilní podložkou z polyesteru (někdy se také označuje jako filcová podložka) jsou oblíbené nejen pro svůj moderní design, ale především kvůli vynikajícím užitným a hygienickým vlastnostem. Snadno splní i ty nejnáročnější požadavky a potřeby všech místností v domácností a to včetně kuchyní a koupelen.

Díky textilní podložce má podlaha výborné tepelně izolační vlastnosti a vytváří tak příjemně teplý a měkký podklad pro bosé nohy. Textilní podložka má i výbornou zvukovou izolaci a znatelně redukuje kročejovou hlučnost v místnosti.

Technologie textilní podložky ze speciálně upraveného polyesteru s membránou je velmi odolná proti vlhku a tvorbě plísní.

Textilní podložka je schopná absorbovat mírné nerovnosti podkladu. I když někteří výrobci uvádí, že pokládka je proto možná i bez nutnosti přípravy podkladu (nebroušené OSB desky, dřevěné a laminátové podlahy nebo keramická dlažba), doporučujeme, aby profesionální podlahář vyhodnotil situaci přímo na místě. V místech nerovností mohou při vyšší zátěži daného místa vznikat viditelné protlaky, které opisuji nerovnosti podkladu na povrch podlahové krytiny. 

Vinylové podlahy mají životnost od 5 do 25 let, v závislosti na jejich kvalitě, způsobu instalace a údržbě.

www.tarkett.cz