06.10.2020 | Praxe

Pár šrámů samozřejmě není důvodem pro výměnu podlahy, ale zejména pokud jde o dřevo, je dobré místo nehody opravit, už jen proto, aby se do něj nezanášely nečistoty. „Švédský výrobce dřevěných krytin Kährs pro tyto situace nabízí několik řešení, od opravných vosků či tmelů, až po výměnu jednotlivých lamel. Ale to už je hodinářská práce, na tu si netroufne každý podlahář,“ vysvětluje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi , která k nám sortiment Kährs dováží.

FOTO: Kährs Repair Kit - opravný set pro lakované podlahy

Jeden z největších světových výrobců dřevěných krytin Kährs umí na objednávku dodat jednu „lamelku“ (cena je 109 Kč vč. DPH) na výměnu, týká se to však jen 3lamelových dekorů. Prkno u tří lamel je tvořeno třemi pásy vedle sebe a v případě poškození lze jeden nebo dva kousky vyříznout nebo vyštípnout a vlepit místo nich nové, ale je to hodně pracná záležitost, skoro hodinářská práce. Musí to být uděláno ne na milimetrovou přesnost, ale na přesnost v řádu desetiny milimetru! Je to tedy složitá a precizní záležitost a i z podlahářů si na to jen tak někdo netroufne a raději vymění celé prkno. Zákazníkům se proto vyplatí, když si po pokládce podlahy zbylou krytinu pro jistotu uschovají, kdyby se v v budoucnu hodila.

FOTO: Kährs Repair Kit - opravný set pro olejované podlahy

Praktičtější a jednodušší metodou, je pak využití opravných vosků. Švédský výrobce Kährs nabízí dvě varianty - Kährs Repair Kit - opravný set pro lakované podlahy a Kährs Repair Kit - opravný set pro olejované podlahy. Voskem se dají opravit různé nehody, například když se vytvoří na podlaze spáry z důvodu nesprávného klimatu v interiéru, nebo jím lze zaplnit různé vrypy, dírky, poškozenou nášlapnou vrstvu u dýhovaných podlah. Set Kährs Repair Kit obsahuje různé barvy vosků, ze kterých si můžeme namíchat potřebnou barvu. A v setu je i tavná pistole, kterou se nataví vosk na vyplnění díry. Sety jsou zvlášť pro lakované a zvlášť pro olejované podlahy z důvodu, že je v nich i opravný lak, resp. opravný olej, kterým se ošetřené místo následně úplně uzavře.

FOTO: Kährs tmel

Na podobném principu fungují i tmely, set Kährs tmely obsahuje 100 g tmelu, špachtli, leštičku a nabízí se v různých barvách dle dekoru podlahy. Pro spíše jen kosmetické vady, kdy není škrábnuté dřevo, jen povrchová vrstva laku, je určena retuše – Kährs Touch up. 

www.kpp.cz