02.09.2020 | Realizace

HISTORIE HRADU V KOSTCE

Původně románský královský hrad byl založen ve 3. čtvrtině 12. století za krále Vladislava II. Ve druhé polovině 15. století a na počátku 16. století byl hrad přebudován v duchu pozdní gotiky a nastupující renesance na reprezentativní rodové sídlo Šliků. V letech 1797–1822 proběhla přestavba na státní věznici, která byla v provozu až do roku 1948. Dodnes zůstala zachována celková dispozice hradního areálu, objekty procházejí postupně opravou a obnovou. Od roku 1992 je hrad majetkem města Loket a v hradních objektech je možné zhlédnout exponáty z tzv. Loketských sbírek.

POKLÁDKA DŘEVĚNÉ PARKETOVÉ PODLAHY

Firma PARKETCENTRUM letos realizovala pokládku dřevěné parketové podlahy v prostorech hradu Lokte o celkové ploše 118 m2. Použili chemii a technologie značky Bona. A jak postupovali?

Nejprve jsme museli odborně připravit podklad pro pokládku dřevěné parketové podlahy. Použili jsme talířovou brusku Bona FlexiSand s unašečem Bona Concrete. Poté byl betonový podklad vystěrkován a mohlo se začít s pokládkou podlahy. Parketové čtverce jasan v kombinaci s bordurou dub jsme přilepili novým lepidlem od firmy Bona, Bona Quantum. Bona Quantum je prémiové lepidlo pro každodenní použití, které umožňuje broušení podlahy už po 12 hodinách. Lepidlo vyniká dobrou stabilitou žeber, jednoduše se používá a má vysokou počáteční pevnost lepení.

Jakmile byla celá podlaha položena, bylo nutné ji vybrousit. Bona FlexiSand v kombinaci s unašečem Bona Power Drive je výbornou kombinací jednoduchého broušení ve všech směrech až na holé dřevo. Spáry jsme vytmelili pomocí tmelu Bona Mix&Fill Plus a posléze byl aplikován tvrdý voskový olej Bona Hard Wax Oil. Tvrdý voskový olej nabízí výbornou odolnost proti opotřebení, šmouhám a tekutinám, a nabízí tak dlouhotrvající ochranu povrchu, vytváří teplý vzhled naolejované podlahy a zároveň i povrch odolný proti poškození.

Technologii pokládky podlahy a použitých produktů Bona je možné zhlédnout prostřednictvím filmu:

Speciální poděkování patří hradu Loket za možnost natočení technologie pokládky dřevěné parketové podlahy.

FAKTA

  • Objekt: Hrad Loket
  • Datum realizace: 2020
  • Plocha podlah: 118 m2
  • Podlahovina: parketové čtverce jasan v kombinaci s bordurou dub
  • Stavební chemie: Bona FlexiSand, Bona Concrete, Bona Quantum, Bona Power Drive, Bona Mix&Fill Plus, Bona Hard Wax Oil
  • Realizační firma: PARKETCENTRUM s.r.o.

www.bona.com/cz 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.