29.06.2020 | Zprávy

Plánování výstavby terasy začíná úvahou o prostoru a jeho vyměřováním. Další logické kroky, které následují se týkají především volby materiálu a jeho instalace. Zatímco výběr místa pro terasu bývá většinou jednoduchý (moc variant většinou není) s materiály je to již výrazně složitější. Je jich hodně, každý jinak plní svůj účel, má různé vlastnosti a každý jinak vypadá. I přes řadu jiných možností je jednoznačně nejoblíbenějším materiálem přírodní dřevo, které by samotné, díky množství jeho druhů, vystačilo na dlouhou sérii článků. Abychom probrali to nejdůležitější, spojil jsem se opět s Ing. Anežkou Sedlickou ze společnosti ASKO, která se na dřevo specializuje. 

Chystáme venkovní terasu, která bude bez stínění, vystavená celý den plnému slunečnímu svitu. Je i v tomto případě dřevo správnou volbou nebo byste doporučila jinou alternativu? 

Vždy je nejdůležitější si při výběru povrchu pro terasu říct, co od něj očekáváme. Každý materiál má své plus a mínus. Na přímém slunci, v nekryté expozici vystavené dešti, slunci, mrazu, materiály přirozeně degradují. U dřeva jde v první fázi o barevnou degradaci – šedne. Jedná se o naprosto přirozený proces. Doba a intenzita této degradace je závislá od množství srážek, slunečního svitu, popřípadě konstrukční ochrany (je-li například terasa pod pergolou). Barevnou změnu můžete pozorovat v podstatě po několika dnech – po prvních deštích se vytrácí pigment, sluncem dřevo žloutne.

S předchozí otázkou souvisí také problematika teploty terasy tak, aby byla uživatelsky co nejpříjemnější. Jak je na tom dřevo v porovnání s dřevoplastem a dlažbou?

Skutečně toto jde ruku v ruce. Pokud se bavíme o našich dřevinách, jsou na tom výrazně lépe než oba zmíněné materiály. Mají nižší hustotu a tolik se nerozpalují. Trpí povětšinou jinými problémy, jako je například třískování, ale teplotně jsou velmi přijatelné a na bosou nohu velmi příjemné. Oproti tomu exotické dřeviny, dřevoplast a dlažba jsou materiály, které se poměrně silně „rozpálí“ a je problematické po nich bosou nohou chodit. Troufám si říct, že pro tepelný komfort je dřevo nejpřijatelnější varianta, ale je potřeba se o něj pravidelně starat. 

Dřevo je ze všech materiálů asi nejnáročnější na údržbu. Co doporučujete dělat, aby zákazníkovi vydrželo co nejdéle? 

To bez pochyby je. Vyžaduje péči, kterou Vám ale vrátí v podobně nezaměnitelného vzhledu. Po montáži každé terasy je žádoucí ji ošetřit olejem. Ten existuje v podobě přírodního bezbarvého oleje, který především dřevo hydratuje a zpomaluje třískování a změnu barevnosti (ani jedno nedokáže zastavit, jen zpomalit). Poté doporučuji se o terasu opravdu pravidelně starat, v ideálním případě olejovat vždy po zimě, jakmile to teploty pro aplikaci nátěru dovolí (přelom dubna a května) a po ukončení letní sezóny (na přelomu září a října). Před každým nátěrem je potřeba terasy očistit od nečistot a prachu. Možností je profesionální strojní vyčištění pomocí rotujících kartáčů, čištění tlakovou vodou (zde je potřeba dát pozor na kontinuitu čištění, aby na ploše terasy nevznikaly stopy po proudu vody) nebo v domácích podmínkách pomocí terasového čističe a kartáče. Po očištění terasy je potřeba ji nechat vyschnout, nanesení oleje na mokrou terasu by mohlo znamenat zapaření dřeva a vznik nežádoucích barevných skvrn. Po vyschnutí je optimální nanést dvě vrstvy oleje, mezi nimi je potřeba dodržet technologickou pauzu danou výrobcem oleje. Pokud zákazník stále tápe, jsme plně k dispozici s ideálním řešením pro konkrétní terasu.

www.asko-as.cz

Celý rozhovor najdete v magazínu DOMO 4/2020, které vychází 29.6. a prohlédnout si jej můžete ZDE.

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.