01.07.2020 | TIPY

Dřevěné fasády jsou materiálem, který se v poslední době opět dostal do popředí zájmu architektů a řady majitelů domů. Návrat dřevěných fasád je do značné míry ovlivněn i stoupající oblibou dřeva. Dřevo, ať už v jakékoli finální podobě, si v sobě vždy uchová přírodní energii, krásu a jedinečnost struktur. Lze jej využít samostatně, nebo spojením s moderními materiály, které jeho krásu ještě umocní. Pokud se podaří zakomponovat dřevo do interiéru nebo i exteriéru domu, získáte originální prostor s jedinečnou atmosférou. 

Dřevěnou fasádu můžete, ale nemusíte využít na obložení celého domu. Velmiefektní je využití dřeva pouze na vybrané části, např. obložení stěny v místě terasového sezení, vstupního prostoru domu, rohu domu apod. Výhodou dřeva je jeho kombinovatelnost se všemi materiály. Spojením s oblíbeným kamenemnebo betonem vznikají krásné prostory pro bydlení, práci i odpočinek.

U výběru vhodné dřeviny je nutné volit nejen citem, tedy nezaměřit sepouze na barvu, strukturu, šíři atvar profilu, ale zohlednit i místo, kde budefasáda umístěna. Tedy jakým povětrnostním vlivům, střídání teplot apod. bude v průběhu roku vystavena. Je-li místo chráněno, nebo bude dřevo celoročně vystaveno dešti, slunci, střídání teplot. V nabídce spol. ASKO a.s. najdete ucelený koncept fasádních profilů v řadě provedení a délek, výběr dřevin tuzemských, exotických a upravených speciální tepelnou úpravou. 

Pro montáž fasád existuje několik velmi důležitých zásad:

  • Fasádní profily / palubky se při vodorovném pokládání dávají vždy perem nahoru.
  • Fasádní profily / palubky nikdy nestahujte, při vyšší vlhkosti by mohlo dojít k vyboulení fasády.
  • Při zařezávání se musí přetřít řezy i čelní konce povrchovou ochranou úpravou, jinak bude docházet k pronikání vlhkosti do dřeva.
  • Při kotvení vždy používejte kvalitní dlouhodobě nekorodující materiály (nerezové vruty, nerezové montážní spony).
  • Nezapouštějte šrouby při připevňování fasádních profilů příliš hluboko do dřeva.
  • Na koncích fasádních profilů / palubek si předvrtejte otvory pro šrouby / vruty, případně je kotvěte minimálně 50 mm od konce. Tím se zabraňuje pozdější tvorbě trhlin.
  • Spodní a horní zakončení fasády je třeba opatřit mřížkou, aby se zabránilo vniknutí hlodavců, ptáků a hmyzu.

Celý článek najdete v magazínu DOMO 4/2020, který vyšel 29. 6.

www.asko-as.cz