09.07.2020 | TIPY

Keramické a porcelánové dlaždice se používají od nepaměti, respektive kam až paměť sahá. Začali s nimi již před 4 tisíci lety staří Egypťané a od té doby jejich obliba více či méně stoupá. Dlaždice je totiž houževnatá a trvanlivá, schopná vydržet po mnoho desetiletí, s minimálními požadavky na údržbu.  

Keramické dlaždice mají pevný povrch, který nepřitahuje nečistoty, prach, pyl nebo jiné alergeny. Když tyto malé částice přistanou na keramické podlaze, vystupují proti povrchu a usnadňují otření mopem nebo houbou. To pomáhá udržet vzduch bez dráždivých materiálů, které mohou být škodlivé pro astma a alergiky. 

Hlavním určujícím prvkem při jejich výběru je téměř výhradně jejich vzhled a místo použití. Vzhled se rekrutuje především ze dvou prvků. Jsou to povrch a rozměr a oba dva podléhají módním trendům, přičemž platí, že ani jeden z nich nemají téměř žádná omezení, kromě technologických postupů při jejich výrobě a aplikaci. Zkrátka, musí to jít vyrobit a také to musí jít instalovat. Pokud jsou tyto předpoklady dodrženy, je další výběr nekonečný. 

Moderní výrobní techniky umožňují výrobcům keramiky vyrábět materiály, které lze mnoha způsoby potisknout nebo vytlačit. Pevné dlaždice lze kombinovat podle vzorů nebo zvýraznit vlastními vzory nebo motivy. Mohou být také potištěny tak, aby reprodukovaly vzhled mnoha tvrdých dřev a přírodních kamenů. Nakonec mohou být dlaždice řezány a tvarovány do trojúhelníků, obdélníků a prken. 

Vybírejte na www.sapho.cz.