21.05.2020 | TIPY

Tradiční český výrobce podlahový krytin, společnost Fatra, a.s., nevyrábí podlahy určené pouze do domácností, ale také ke komerčním účelům, do škol a školek, do hotelů a restaurací i pro průmyslové haly. Samostatnou kapitolou jsou podlahy do nemocnic a laboratoří.

Foto: Elektrostatik / Dynamik, A 8301

Požadavků, které musí splňovat podlaha do těchto zařízení je celá řada. Jejich vlastnosti proto musí být jiné než vlastnosti podlah do jiných prostor. Splňují tak nároky na odolnost, snadnou údržbu i na design.

Antistatické a vodivé podlahy se řadí do skupiny speciálních krytin, které jsou vyhledávané pro svou skvělou elektrickou vodivost. Tyto podlahy jsou ideální volbou do prostor, ve kterých je nutné zabránit vzniku elektrostatických výbojů. Jaké vlastnosti musí podlaha označená slovem antistatická mít? Krytina nesmí generovat elektrostatické napětí na osobě, která se na ní pohybuje, a to i v případě, že nemá antistatickou nebo vodivou obuv.

Využití antistatických podlah

Tyto podlahy jsou vyhledávané na operačních sálech, RTG, zubních ordinacích, laboratořích a prostorách s nebezpečím výbuchu. Své uplatnění mají v chemickém, elektrotechnickém, farmaceutickém, automobilovém i papírenském průmyslu. Antistatické podlahy se řídí technickými normami ČSN EN 1081 a ČSN EN 61340-5-1.

Foto: Elektrostatik / Dynamik, X 7002

Druhy antistatických podlah

K antistatickým a vodivým podlahovým krytinám patří antistatické PVC, vodivé PVC, antistatické puzzle, akrylátové nátěry, epoxidové nátěry a epoxidové povlaky.

PVC s elektrostatickými vlastnostmi od Fatry

K PVC krytinám s elektrickými vlastnostmi se řadí kolekce Elektrostatik / Dynamik a Novoflor Extra Static SD. Čím tyto podlahy vynikají? Na první pohled zaujmou atraktivním vzhledem. Velkou předností je vysoká odolnost vůči opotřebení, chemická odolnost, vhodnost pro podlahové vytápění i dobrý teplotní vjem. Při volbě této podlahy jistě oceníte i snadnou údržbu a certifikovanou kvalitu s garancí až 10 let.

Foto: 1002 Elektrostatik - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Warszaw…for radiotherapy 4

ELEKTROSTIK A DYNAMIC

Elektrostatik a Dynamik jsou heterogenní podlahoviny, které jsou vyráběny ve formátu dlaždic o rozměrech 608 x 608 mm a s tloušťkou 1,70 mm nebo 2,00 mm.

NOVOFLOR EXTRA STATIC SD

Heterogenní staticky disipativní (antistatická) podlaha Novoflor Extra Static SD s tloušťkou nášlapné vrstvy 0,8 mm a celkovou tloušťkou 2,00 mm je speciálně určena do prostor s nejvyšším stupněm zátěže.

Foto: Novoflor Extra Statik SD, 2120-150

www.fatrafloor.cz