13.04.2020 | TIPY

Různorodost rozměrů a imitace přírodních materiálů. 

Jednoduchost, funkčnost, přirozenost. Těmito třemi slovy by se daly ve zkratce popsat principy, na kterých stojí trendy teras s keramickou dlažbou pro rok 2020. Základem jsou materiály, které ušetří čas i náklady na údržbu. Pak už pouze záleží na volbě konkrétní tloušťky a rozměru. V případě plánovaného využití terasy i v zimě se vyplatí zvážit její zasklení. Následující článek poradí, jak zkombinovat všechny důležité aspekty, a vytvořit tak perfektně sladěnou a funkční terasu, která se drží aktuálních trendů.

Tloušťka s nejlepšími vlastnostmi

Dominantním trendem pro letošní rok je podle výrobců keramiky bezpochyby dlažba o tloušťce 2 cm. Její oblíbenost roste nejen díky jejím technickým vlastnostem, ale také díky možnostem výběru z různých způsobů pokládky. Nejoblíbenějšími možnostmi jsou pokládky do trávy, na terče či do štěrku. Tyto typy pokládky totiž zamezí popraskání dlažby mrazem, což je častým problémem lepených dlažeb. Z technických vlastností ocení uživatel kromě mrazuvzdornosti i protiskluznost dlažby.

Svůj vzhled si keramické dlažby zachovají mnoho let bez změny barevnosti. Nemusíte se tak bát ani okolních vlivů. Jsou uzpůsobeny tak, aby vydržely mráz i sluneční paprsky. Na údržbu nejsou potřeba žádné speciální přípravky, většinu dlažeb lze omýt obyčejnou vodou. Díky tomu, že jsou nenasákavé, na nich nejsou vidět například skvrny od vína či oleje.

Imitace přírodních materiálů

Kromě velikosti a funkčnosti bude jistě při výběru dlažby hrát roli i její vzhled. Největší výhodou imitací jsou jejich vlastnosti. Nehrozí zničení designu, navlhnutí ani jiná deformace povrchu, takže vydrží mnohem déle než přírodní předloha. Terasu lze navíc vyloženě vyšperkovat, pokud člověk zvolí stejnou imitaci přírodního materiálu v interiéru i exteriéru. Vytvoří tím z domu jeden dokonale sladěný celek.

Celý článek najdete v květnovém časopise DOMO, které vychází 4. 5. 2020.