10.01.2020 | Zprávy

Rostoucí ceny i zpřísnění pravidel pro přidělování hypotečních úvěrů navíc mnohé zájemce o bydlení v Praze vyhání za její hranice, což s sebou přináší mnohá negativa. Nejčastěji hledají bydlení ve Středočeském kraji a kvůli dojíždění za prací do Prahy ještě více přetěžují již tak kolabující dopravní síť. Hlavní město tím navíc přichází o nemalé peníze na daních spojených s rezidenčním bydlením.

Rostoucí ceny nemovitostí se také podepisují na velikost bytových jednotek, v nichž se fakticky odráží nálada na trhu. Například u nejoblíbenější dispozice 2+kk byla v pokrizovém roce 2009 průměrná rozloha 55 m2, při největším stavebním rozkvětu v roce 2016 dosáhla vrcholu na 60 m2, aby se nyní vrátila dokonce pod výchozí hladinu – na 54 m2. Podobně se vyvíjely i další dispozice, kdy nejvyšší pokles zaznamenaly největší byty o dispozici 4+kk – v průměru o celých 18 m2.

Zdroj: Data z prodejů bytů společnosti Central Group          

Krom vysokých cen se o tento trend zasluhuje i změna demografie obyvatelstva, kdy rapidně roste počet jednočlenných domácností a tím i zájem o menší byty. Za rok 2016 se podle společných analýz Central Group, Trigema a Skanska Reality podílely malé byty (1+kk a 2+kk) na celkových pražských prodejích z 59,2 %, za rok 2018 to bylo 62,2 %, za první pololetí letošního roku to už bylo 70 %. Zájem je hlavně o garsonky, kterých se dříve prodávalo okolo 20 %, nyní už tvoří 30 % prodaných bytů. 2+kk se dlouhodobě pohybují na úrovni 40% podílu na prodaných bytech.

www.central-group.cz