12.04.2019 | Realizace

Secesní Obecní dům architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky vystavěný v letech 1905 až 1912 patří již více než sto let k nejvýznamnějším veřejným budovám v Praze. Stojí v místě někdejšího Králova dvora – od konce 14. do konce 15. století sídla českých králů – a slouží jako polyfunkční objekt, sdružující reprezentační, výstavní, koncertní, restaurační a obchodní prostory.

Architektonicky je Obecní dům zajímavý řešením stavebního půdorysu na nepravidelné trojúhelníkové parcele kolem monumentálního prostoru koncertní Smetanovy síně, prostupující od prvního patra až po střechu. Na výzdobě objektu se kromě početné armády uměleckých řemeslníků podíleli významní čeští umělci několika generací. Karel Špillar (1871–1939) zvolil pro ústřední mozaiku nad hlavním vstupem téma oslavy Prahy. V reprezentačních místnostech slavnostního prvního patra se uplatnili Alfons Mucha, Max Švabinský, Jan Preisler, František Ženíšek a mnozí další. Ze sochařů zde nejvíce vynikli Ladislav Šaloun a Karel Novák. Dějinný rozměr místa jako by potvrdila i historie sama, když se několik let po dokončení Obecního domu v jeho prostorách rodil a nakonec i roku 1918 byl prohlášen samostatný československý stát.

Výměna podlahovin v Riegerově a Palackého sále
V rámci příprav budovy na oslavy 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky docházelo v průběhu roku 2017 k různým úpravám a opravám nejen podlahovin v celé budově. Nejzajímavější podlahářskou zakázku po řemeslné stránce provedla firma ZAHRADNÍK PARKET spol. s r.o. v Riegerově a Palackého sále. Byla zde nutná kompletní výměna dřevěných krytin. Ty pocházely z rozsáhlé rekonstrukce provedené v roce 1997 a byly nahrazeny replikami z dílny firmy Akto Petra Sedláčka. Všechny prvky vyráběl podle zadání památkářů. Jednalo se o čtverce a bordury různých rozměrů, přesně uzpůsobených do jednotlivých prostor. Nové dřevěné podlahoviny jsou přilepeny k podkladu lepidlem Bona R850. To bylo nanášeno aplikační pistolí Bona OptiSpread. Tento systém umožnil ušetřit cca 40–50 % času v porovnání s běžnou aplikací lepidla špachtlí.

Při broušení musela být použita technologie bezprašného broušení DCS, protože zakrytí všech památkově chráněných obrazů malovaných přímo na stěny by bylo časově i technicky náročné a nákladné. Podlahoviny jsou povrchově upraveny 1x Bona Craft Oil 2K a 2x Bona Traffic HD. Bona Craft Oil 2K dodá povrchu krásnou barvu a po ošetření nejlepším lakem ve své třídě Bona Traffic HD navíc splňuje požadavky na snadnější údržbu. Stejnou technologií broušení a povrchové úpravy byla provedena renovace Grégrova sálu. Podlahoviny se zde měnily již před několika lety, ale celková renovace byla nutná kvůli značnému opotřebení a sjednocení barevnosti na sebe navazujících sálů.

Fakta

  • Objekt: Obecní dům, Praha, Riegrův, Palackého a Grégrův sál
  • Výměra výměny podlahovin: 180 m2
  • Výměra renovace podlahovin: 185 m2
  • Lepení: lepidlo R850 aplikované pomocí Bona OptiSpread
  • Broušení: brusivo Bona, odsávání bezprašným systémem Bona DCS
  • Povrchová úprava: 1x Bona Craft Oil 2K, 2x Bona Traffic HD mat
  • Realizace: ZAHRADNÍK PARKET spol. s r.o.

 

www.bona.com/cz 

 

Zdroj: časopis DOMO 2/2018, datum vydání: 5. 3. 2018

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.