27.03.2019 | TIPY

Autentické dekory, stylová šíře, univerzální uplatnění

Sdružení evropských výrobců laminátových podlahovin EPLF (European Producers of Laminate Flooring) každý rok na jaře definuje novinky v trendech a technologiích, které můžeme v následujícím období očekávat. Letos naznačuje několik směrů, které navazují na předchozí období: nové technologie pro stále větší autenticitu dekorů i pro odolnost podlahovin, důraz na ekologii, šíře a prolínání jednotlivých designových stylů.

AUTENTICKÉ DEKORY
Současné trendy v zařizování interiérů nejsou zcela jednoznačné, prolínají se a mísí. Strohá funkcionalistická elegance se pojí s moderní klasikou v duchu 50. a 60. let 20. století, barevně svěží kombinace přinášejí etno prvky z nejrůznějších kultur. Nadále oblíbené zůstávají témata vintage a country s důrazem na přirozenost a regionálnost i skandinávský styl se střízlivými tvary a světlejšími barvami.

Výrobci laminátových podlahovin jsou připraveni splnit nároky zákazníků v celém tomto stylovém spektru. Významným bonusem je skutečnost, že jsou tyto podlahoviny testovány s ohledem na ochranu životního prostředí a emise a že splňují přísné ekologické požadavky.

NOVÁ PŘIROZENOST
Vzhled laminátových podlahovin se dřevěnými dekory působí celkově lineárně a měkce, struktury jsou poněkud redukované, stopy opotřebení se zjemňují. Z extrémní rustikálnosti minulých let se stala nová přirozenost.

Žádné dřevo nemá tolik podob a takovou oblibu u zákazníků jako dubové, proto zůstávají výrazné dubové dekory stále moderní. Aktuálně převažují světlejší až středně tmavé barvy a různé odstíny šedé. Odpovídajícím způsobem se rovněž prezentují nové interpretace dekorů dřeva ve vzoru javor, akácie, buk, olše, jasan, smrk, modřín nebo ořech. Podle charakteru podlahy sahá barevná paleta od světlé matně bílé po tmavší až teplé medové, muškátové nebo koňakové tóny. Také ve Skandinávii tolik oblíbená borovice – vlastně měkké dřevo – se dá použít jako přesvědčivě přirozeně působící laminátový dekor.

Zvláštního efektu je dosahováno jemným metalickým odleskem ve zlaté nebo bronzové. Jeho decentní použití dodává dekoru dřeva nádech luxusu. Vedle vzhledu dřeva jsou stále moderní kamenné dekory podle klasických
vzorů v mramoru, pískovci nebo břidlici. Díky přirozené souhře barvy, struktury a formátu získávají tyto podlahoviny přirozený, ušlechtilý půvab. Také betonové dekory se na trhu ukazují jako úspěšné a objevují se v nabídce v nových variantách. Trendem jsou také dezény inspirované historickou dlažbou nebo mozaikami, které najdeme v antických vilách v oblasti Středozemního moře, jež jsou pro svoji výraznost skutečnou dominantou prostoru. Jako protiklad k matné optice se objevují nové produkty také v oblasti extra lesklých povrchů.

FORMÁTY
Zde se rozmanitosti meze nekladou, i když extra velké formáty nejsou už tak velkorysé jako dřív a ke slovu se dostává i praktická stránka věci. Aktuální je rybí kost a stromeček, opět v nejrůznějších velikostech a v barevných kombinacích, které dělají z věci nejtradičnější skutečný hit.

TECHNOLOGIE
Díky stálému zdokonalování reprodukčních možností neexistují u dekorů žádné limity, a výrobci tak mohou operativně vyhovět každému novému trendu. Stále více zákazníků by chtělo laminátové podlahoviny také v kuchyni a koupelně, odpovídajícím způsobem proto narůstá podíl těch se speciální ochranou proti vlhkosti, s větší tvrdostí a hustotou nosných desek.

Zdroj a foto: EPLF
www.eplf.com 

 

Časopis DOMO 3/2018, datum vydání: 2. 5. 2018