21.03.2019 | Realizace

Na nábřeží Dunaje pod Bratislavským hradem probíhaly v roce 2018 poslední dokončovací práce na projektu nové čtvrti Zuckermandel. Developerská společnost J & T Real Estate již předala všechny prodané byty, obsazené jsou i komerční prostory.

Pro dva zdejší nájemce tady realizovala podlahy se stavební chemií Ceresit bratislavská firma VETEX Int., s.r.o.

Zuckermandel vyrostl na části území někdejší stejnojmenné čtvrti, zbourané před půl stoletím. V sedmi budovách, uspořádaných do tří bloků, přinesl 184 bytů, 42 tisíc čtverečních metrů kancelářské plochy, téměř čtyři tisíce čtverečních metrů obchodních prostor, 891 podzemních parkovacích míst a 29 stání na Žižkově ulici. Přibyly i nové veřejné prostory.

Dominantou komplexu je nová centrála ČSOB Finanční skupiny, která se nastěhovala už v roce 2017 a která zabírá zhruba polovinu kancelářské plochy Zuckermandelu. Jedním ze zákazníků při realizaci podlah byla i finanční skupina ČSOB.

Tady VETEX Int. položil 14 000 m2 kobercových čtverců, u druhého z nájemců pak 350 m2 dřevěných podlah a 1600 m2 kobercových čtverců. Pro rychlé vyplňování a vyrovnávání nerovností povrchu výborně posloužila podlahářům renovační vyrovnávací hmota Ceresit RS 88. Ta je jednou z nejrychlejších a nejflexibilnějších vyrovnávacích hmot pro opravy potěru.

Vzhledem k velikosti zakázky byla pro realizační firmu významným přínosem právě její rychlost. „Už po pouhé jedné hodině je podlaha upravená touto vyrovnávací hmotou připravena na provádění dalších kroků. Změnou množství záměsové vody lze navíc konzistenci hmoty upravovat od husté (stabilní) až po elastickou a snadno roztíratelnou. Výhodou je také skutečnost, že RS 88 lze aplikovat v tloušťce vrstvy od 1 až do 100 mm v jedné pracovní operaci. Díky svému složení rychle vysychá a je brzy připravena na kladení podlahových krytin. Navíc se vyznačuje nízkým povrchovým pnutím a vysokou konečnou pevností,“ řekl k výběru Ing. Peter Babnič, Key Account Manager TT Flooring ze společnost Henkel Slovensko.

Pro upevnění kobercových čtverců byla vybrána fixace na kobercové čtverce Ceresit T 425 s funkcí „suchého zipu“. Umožňuje jednak snadnou výměnu jednotlivých kobercových dílců, ale zabraňuje i jejich posunu a klouzání. Jednoduché je také její nanášení válečkem.

U dřevěných podlah použili pracovníci firmy VETEX Int. pro lepení elastické lepidlo pro vícevrstvé dřevěné podlahy Ceresit P 675 ELAST s technologií Flextec®. Díky této technologii je lepidlo velmi dobře zpracovatelné, vysoce elastické, neobsahuje rozpouštědla a vodu a skvrny se lépe odstraňují. Velkou výhodou je dlouhodobá vynikající pevnost spoje, pro většinu podkladů navíc není nutné použít penetraci.

FAKTA

  • Objekt: komerční prostory, Bratislava
  • Stavební chemie: Ceresit
  • Realizace: VETEX Int., s.r.o.

www.podlahy.ceresit.cz 

Zdroj: časopis DOMO 6/2018, datum vydání: 5. 11. 2018