08.11.2017 | TIPY

B 58121

GAN Spaces je originální a jedinečný koncept španělské designérky Patricie Urquioly pro společnost GAN, značku GANDIABLASCO. Pomocí prvků „Spaces“ dostávají tradičně ploché předměty, například koberce, trojrozměrnou dimenzi. Návrhy a barvy koberců jsou reprodukovány přes sedáky, moduly a doplňky tak, aby se doplňovaly a vytvářely soudržný a individuálně přizpůsobený prostor.

Patricia Urquiola z milánského studia navrhla pro GAN již tyto kolekce GAN Spaces: MANGAS ORIGINAL, MANGAS SPACE a BANDAS; každá je nástupkyní té předcházející.

V roce 2009 představila MANGAS ORIGINAL sestávající z řady organicky tvarovaných koberců, které se vzdalují od běžných čtverhranných formátů a jejich barevný svět připomíná vlněné svetry, po nichž dostala kolekce jméno (mangas znamená ve španělštině rukávy). Součástí této první kolekce byly sladěné sedáky působící jako přirozené rozšíření koberců.

O rok později byla představena nová řada s názvem MANGAS SPACE, která je považována za rozšíření předcházející kolekce. V MANGAS SPACE již nejsou sedáky a ostatní moduly považovány jen za pouhé „příslušenství“, ale staly se ústředním prvkem. Tedy podobná kolekce (pokud jde o textury), ale modulárnější, s více a většími prvky a odvážnější paletou barev, která stírá hranici mezi koberci a nábytkem.

V roce 2014 byla představena kolekce BANDAS SPACE, kde Patricia Urquiola dovedla svůj modulární koncept až na samou mez. Začátkem je vytvoření dlouhých a jemných koberců připomínajících pásy nebo pruhy ručně vyšívané indickými ženami. Protože pracují vsedě a mají práci položenou na klíně, nejsou zvyklé vyrábět kusy širší než 60 cm. Ale co se na první pohled jeví jako omezení, může se stát novou možností. A to je základem myšlenky modulárních koberců, jinými slovy pásů nebo pruhů s různými vzory spojených po stranách suchými zipy; slouží rovněž i jako potahy sedáků, čalouněných křesel a polštářů. Tento způsob kompozice je jedinečný a rozměry lze upravovat tak, že jsou vhodné pro místnosti všech velikostí.

Inovace a překvapení jsou nedílnou součástí návrhů Patricie Urquioly. Se stejným přístupem vytvořila svou první kolekci GAN SPACE pro exteriér. Ta byla představena letos na jaře na Salone del Mobile v Miláně.

Foto: GAN
www.gan-rugs.com

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.