07.07.2016 | TIPY

B 58121

Jeden z nových trendů v zařizování interiérů v sobě spojuje proudy z městské a průmyslové oblasti (industrial), ale také prvky nadčasového venkovského stylu (vintage). Spolu pak splývají do pragmaticky uvolněného bydlení.

Novou, nenucenou směs městského a moderního venkovského života odráží používání materiálů vyskytujících se ve starých zástavbách s povrchovými plochami, jako je kov, beton nebo kámen. Výrobci laminátových podlahovin se při tvorbě dekorů nechali inspirovat ve svých nových kolekcích právě těmito charakteristickými strukturami, barvami a efekty.

Jinak je v laminátech na podlaze dovoleno současně takřka vše: staré a nové ve směsici stylů, rustikální propojenost s přírodou, Středomořím dýchající lehkost nebo severská čirost – co se vám zlíbí. Kompromisy nepřipouští pouze vnější vzhled: autentičnost a přirozenost jsou měřítkem a nutností všech dekorů.
V imitaci dřevěných povrchů vede stále a neochvějně dub se svou schopností se barevně proměňovat, kterou by mu mohl i chameleon závidět. Ale také další tradiční dřeva jako buk, ořech, pinie, jilm a jasan si své pevné místo v aktuálním výběru dekorů dokážou obhájit. Perfektní reprodukce struktury a přirozená hra barev jsou u této generace známých a klasických druhů dřeva dávno samozřejmostí.

Jednoduchý design a harmonické kombinace barev určují aktuální vzhled laminátových podlahovin: přírodní tóny ve světlých nebo lehce zastřených barvách jako bílá, bílá lazura, krémová, světlá béžová a šedobéžová se vrací do všech dobových zařizovacích stylů. Jako neutrální, dobře kombinovatelná barva podlahy se nově objevuje světlá, teplá šedá.

Po velmi rustikálních, markantně strukturovaných plochách povrchů uplynulých let s masivními puklinami a suky přichází nyní do kolekcí o něco klidnější dekory, přičemž syrové prvky vintage vzhledu zde své místo v každém případě ještě mají. Techniky tisku se neustále vyvíjejí a umožňují dokonalý vzhled dekoru, který je umocněn plastickými strukturami.

Laminátové podlahoviny rozšiřují své pole působnosti i do místností a prostorů, kde byly dříve zapovězeny a získávají nové uplatnění v nebytových a kancelářských prostorách nebo lékařských praxích. Výrobci pro ně nabízejí produkty s integrovaným tlumením kročejového hluku a dalšími užitečnými doplňkovými funkcemi. K nim patří antistatické nebo speciální protiskluzové povrchy pro použití ve vstupních a pracovních prostorech.
Technologické novinky v ochraně proti vlhkosti umožňují nyní využití speciálních typů laminátových podlahovin také v koupelnách a kuchyních, kde mohou být teplou alternativu k běžné dlažbě.

www.eplf.com

Zdroj text a foto: EPLF

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.