16.05.2012 | Realizace

I ve chvíli, kdy už by se mohlo zdát, že vše bylo vymyšleno a přijít s něčím novým je téměř nemožné, dokazují výrobci laminátových podlahovin, že studnice nápadů je bezedná.

Také v letošním roce představují nové kolekce, které se pyšní svými „nej“ a „extra“, mají dokonalý vzhled i užitné vlastnosti, a tak snadná instalace tu také ještě nebyla…

 

3D Wood Effect

V roce 2012 představilo Balterio, belgický výrobce laminátových podlahovin, tři nové kolekce: Infinity, Experience a Dolce.

Kolekce Infinity se skládá z dlouhých a širokých lamel o rozměrech 8 x 238 x 2039 mm, díky nimž vzniká dojem většího prostoru. 3D Wood Effect zdůrazňuje přirozený reliéf struktury dřeva a propůjčuje interiérům nádech exkluzivity. Se zámkem PressXpress je pokládka podlahoviny snadná.

Kolekce Experience o rozměrech 8 x 189 x 1257 mm nabízí kromě 3D Wood Effectu i Soft touch mat, kdy obě úpravy dodávají krytině matný vzhled. Dvoustranná V drážka lamelám propůjčuje dotek klasiky. Součástí kolekce je stejně tak zámkový systém PressXpress.

Kolekce Dolce o rozměrech 7 x 189 x 1261 mm nabízí povrchovou úpravu True to nature touch a Soft touch mat, které dodávají mimořádnou jemnost. Díky hladkým spojům lamel kolekce působí moderně a elegantně.

Kamil Kalaš, obchodní ředitel firmy Podlahy Šesták s.r.o.

Extra velký formát

MEISTER přináší v roce 2012 na trh řadu novinek. V oblasti laminátových krytin se jedná o světově první laminát v extra velkém formátu 2600 x 238 mm – MEISTER LD 400, který získal ocenění Inovace roku Domotex 2012. Produkt je nejen extrémně dlouhý a široký, ale je opatřen i novou generací pórsynchronního tisku EP, využívajícího chromatický digitální tisk. Třešničkou na dortu je fakt, že na celých 15 m² této krytiny se dekor neopakuje.

Bc. Petr Pára, Podlahy – MEISTER s.r.o.

Laminát s korkovou technologií

V oblasti laminátových podlahovin nepřipravujeme pro letošní rok výraznější změny a novinky. Kompletní převzorování kolekce E motion je plánováno až na rok 2013. Jistým pokrokem jsou podstatné změny v technologii úpravy povrchů u podlahové krytiny Laneo od firmy Egger. Jedná se o laminátové krytiny s korkovou technologií. Změny se projevily ve výrazně lepší a dokonalejší povrchové úpravě, a tím i ve zvýšení konkurenceschopnosti v nabídce.

Ing. Vladimír Brož, Supellex centrum, s.r.o.

Autentické dekory a textury

Vývoj nových dekorů společnosti EGGER ovlivnily čtyři významné trendy v oblasti designu: Authentic, New Natural Style, Vintage/Used a Materials. Nová kolekce FLOORLINE obsahuje 60 dezénů rozdělených do sedmi produktových skupin – a více než polovina z nich je výsledkem nového vývoje.

Trendy a přirozenost odhaluje prémiová kolekce FLOORLINE prostřednictvím řady verzí. V kolekci jsou k nalezení jak prosté šedé a hnědé odstíny s texturou Natural Pore, tak i podlahoviny nápadného, hrubého vzhledu s texturou Vintage. Účelem podoby materiálů, jako je beton a kov, není pouze otevřít nové možnosti použití na poli vybavení obchodů, restaurací a veřejných prostor, ale také oslovit další skupiny potenciálních zájemců o laminátové podlahoviny.

Pavel Kašpar, Area Sales Manager, Czech & Slovakia, EGGER

Kartáčovaná úprava, efekt struktury hrubého řezu

Parador pro rok 2012 představil kromě široké škály dekorů interpretujících vzhled prastarých lamel v přírodním, rustikálním stylu i nové povrchové struktury, které společně s dekorem zesilují autentický vzhled podlahoviny. Dále uvedl na trh nová provedení v Čechách oblíbené dřeviny dub, která symbolizuje dlouhověkost, nadčasovost a trvalou hodnotu.

V kolekcích firmy Parador naleznete vzory dubů v nejrůznějších provedeních lamel, povrchových struktur a přiznaných spár. To vše propůjčuje vzhled, který je téměř k nerozeznání od kvalitních podlahovin z masivního dřeva.

Hitem letošní sezony jsou duby v kartáčované úpravě a v provedení selské prkno. Kartáčovaný povrch zintenzivňuje přirozený pocit z hluboké struktury dřeva, kterou můžete cítit i na dotek. Novinkou v kolekci podlahovin Parador je struktura hrubého řezu, která interpretuje hrubý porézní řez a moderní vzhled použitého dřeva se stopami opracování pilou.

Soňa Güler, marketingový manažer, ASKO a.s.

Samolepicí podlahovina

Společnost SORTIM Praha má mezi svými novinkami především novou kolekci HARO Tritty – laminátové podlahoviny Gran Via.

Série HARO Tritty 100 Gran Via ve formátu velkého prkna (rozměr 243 x 2200 mm) věrně imituje dřevěnou prkennou krytinu. Speciální povrchy kombinované se sraženou hranou 4V dodávají krásu pro oko a dotek, ale také zajišťují skvělé užitné vlastnosti i pro běžnou údržbu. Zátěžová třída 32 a nabídka 23 dekorů umožňuje široké možnosti použití v soukromých i komerčních prostorech.

Přidanou hodnotou je také provedení prken Gran Via jako samolepicí podlahoviny Silent CT. Výhoda spočívá v tom, že má skvělou akustiku celoplošně lepené podlahoviny a navíc je pokládka stejně snadná jako u té plovoucí. Rozdíl v akustické pohodě je významný – podlahoviny se samolepicím provedením Silent CT jsou až o 60 % tišší než tradiční laminátové krytiny se standardní podložkou. Tajemství spočívá ve spodní straně lamely – samolepicí proužky bez obsahu rozpouštědel na bázi syntetického kaučuku poskytují po přilepení na podklad akustický komfort.

Robert Metelec, vedoucí oddělení podlah, SORTIM Praha, s.r.o.

KRONOSPAN: podlahy, desky, parapety

Firma KRONOSPAN Jihlava je jedním z největších a nejmodernějších výrobců velkoplošných materiálů na bázi dřeva v Evropě. V jejím sortimentu lze nalézt nepřeberné množství dekorů laminovaných dřevotřískových desek, pracovních desek a parapetů, které jsou jak funkčním, tak i estetickým doplňkem interiéru. A stejně jako každý rok přichází firma i letos s novými dekory.

Dekorům pracovních desek dominují přírodní tóny. Dezény Champagne, Černá discovery, Opál, Černá a Rusty mají převážně plastickou strukturu a lze je nápaditě sladit s jinými vzory. Desky KRONOSPAN se snadno udržují a díky povrchové úpravě odolným HPL laminátem mají vysokou odolnost. Novinky v dezénech pracovních desek jsou k dostání ve standardní tloušťce 38 mm.

Sortiment laminovaných dřevotřískových desek rozšiřují dekory Jilm přírodní, Dub slavonský, Javor kanadský, Champagne, Satén, Světle modrá, Fialková, Červená chilli a Mamba zelená. Laminované dřevotřískové desky KRONOSPAN jsou odolné, nenáročné na údržbu a vyznačují se kvalitou použitých materiálů.

Součástí sortimentu jsou i laminátové podlahoviny Krono Original, které zahrnují desítky dekorů, a to jak zdařile imitujících klasické evropské dřeviny, tak i dřeviny exotické.

Mgr. Andrea Meluzínová, marketingový manager,
KRONOSPAN CR, spol. s r.o.