17.06.2008 | Realizace

Podlahy jsou důležitou součástí každého interiéru a významnou měrou dokáží jeho krásu a působivost zvýraznit; naopak špatná volba může celkový dojem posunout do negativní roviny. Obzvláště to platí u interiérů historických.



Historie objektu, ve kterém se nyní nachází restaurant Drápal, je spjata s významným olomouckým starostou JUDr. Richardem Fischerem, který se zasloužil o rozvoj Olomouce po roce 1918. Na počátku minulého století se v objektu nacházela známá kavárna Corso. Pivo se zde čepovalo stále, bez ohledu na dějiny – ať už se restaurace jmenovala Corso, Rozkvět či Drápal. U Drápalů se tak pivo čepuje nepřetržitě již více než sto let.

restaurant-drapal-02V současné době se dominantním jednotícím prvkem originální restaurace stal typický výčep s měděným krytem (replikou víka pivovarské varné pánve) a s barovým pultem. Dřevěné kazetové obložení stěn vytváří spolu s výčepními stojany podle předlohy z Pivovarského muzea Plzeň jedinečné prostředí. I nábytek dokresluje atmosféru přelomu 19. a 20. století, zejména tonetky a dřevěné stoly. Atraktivní jsou také výtvarné prvky. Výzdobu interiéru tvoří zápůjčky originálů a kopií exponátů opět z Pivovarského muzea Plzeň. Nechybí obrazy, dobové fotografie, certifikáty, reklamní cedule, dobové reálie a artefakty z historie výroby piva a bohaté tradice značky Pilsner Urquell.

V rámci rekonstrukce zde byly provedeny i obnoveny také podlahy. Masivní dřevěná podlaha, to je charisma snoubící se s historií. Počátek užívání dřevěných podlah je spojen s vynálezem pily s vodním pohonem, teprve pak bylo možno nařezat z kmenů prkna, z prken (obvykle poměrně silných) se ručním ohoblováním zhotovovala podlahová prkna. Od té doby se prkenná krytina stala součástí klasického stavebnictví a interiérové architektury. Vytváří ryze přírodní kouzlo s nezaměnitelným pocitem tepla a pohody. A co jiného tedy zvolit pro „plzeňský“ restaurant. Dřevěné sudy na pivo jsou sice již pouhou nostalgickou vzpomínkou, ale dřevo na podlaze je v tomto případě přirozená skutečnost.

Realizaci podlah v olomoucké Originální plzeňské restauraci Drápal zajišťovala podlahářská firma ARDOR. Její majitel Vítězslav Klopec říká: „Moje firma dostala poptávku na tuto realizaci v loňském roce. Jde o věhlasnou restauraci s dlouhou historií a její interiér si o zásadní rekonstrukci říkal již drahnou dobu. Současný provozovatel se proto rozhodl k radikálnímu kroku. Tříměsíční rekonstrukcí prošlo snad vše, co šlo. A samozřejmě i podlahy. V jedné části byly staré vlysy na prkenném záklopě, které pro katastrofální stav musely být nahrazeny novými. Na spravený a vyrovnaný podklad jsme položili dvě vrstvy OSB desek tak, abychom navázali na přilehlou dlažbu. Je zajímavostí, že mezi tuto dlažbu jsme ještě vkládali dubová masivní prkna šířky 170 mm. Zbývající část vlysů jsme pak pokládali na stávající potěr, který jsme ovšem důkladným zbroušením zbavili zbytků původních nánosů lepidel, vyrovnali ho nivelační hmotou, která vytvořila dokonale rovnou plochu. Vlysy se celoplošně lepily pružným polyuretanovým lepidlem.

restaurant-drapal-03Na galeriích jsme realizovali podlahy ze smrkových palubek, které se po vybroušení upravily pigmentem v námi namíchaném odstínu, jenž přesně vyhovoval požadavkům architekta Hanzlíka z Prahy. Jemu bych rád poděkoval za perfektní spolupráci.

Jako povrchovou úpravu jsem navrhl olej Bona Carl’s Oil 90 v kombinaci s HS Voskem, což bylo jednomyslně schváleno a s úspěchem aplikováno na všechny dřevěné podlahoviny.

Během práce se nevyskytly žádné větší problémy. Jedinou komplikací bylo, a na to jsme na stavbách zvyklí, že souběžně s našimi podlahářskými činnostmi probíhaly i ostatní dokončovací stavební práce (natěrači, zedníci, sádrokartonáři…). Vzhledem k tomu, že odpad z těchto činností končil většinou na podlaze, na montáž jsme nastupovali až po patnácté hodině a všechno, co jsme namontovali, jsme museli důkladně zakrýt.

Myslím, že za odvedenou práci se nemusím stydět a že podlahy budou sloužit k plné spokojenosti nejen současnému provozovateli Františku Lorencovi, ale i dalším generacím.“

S tím jistě souhlasí i milovníci zlatého moku, kterých restaurace pojme sto šedesát. Aby se v tomto jedinečném prostředí cítili spokojeně, mohou vybírat z pěti druhů piva a bohatého jídelníčku. Takovým prostředím by jistě byl nadšen i v úvodu zmiňovaný doktor Fischer a možná by se stal i místním štamgastem.

Fakta

Objekt: Originální plzeňská restaurace Drápal v Olomouci
Podlahoviny: dubové vlysy firmy Mosaic Kunčice, smrkové palubky
Podlahové systémy: nivelační hmota Mapei Ultraplan Eco, polyuretanové lepidlo Mapei Ultrabond P990 1K, Pigment Bona Parquet Décor, olej Bona Carl’s Oil 90 v kombinaci s HS Voskem
Realizační firma: ARDOR Olomouc

R. Erbenová

Foto: archiv firmy ARDOR