10.09.2007 | Realizace

Olomouc jako na dlani mají majitelé mezonetového bytu postaveného na 22 metrů vysoké budově, která kdysi sloužila jako obilné silo. Odvážný nápad, elegantní řešení a precizně provedená práce jsou aspekty, které daly vzniknout luxusnímu modernímu bydlení takřka v oblacích.

olomouc-vila-01Objekt patří rodině Králíkových z Olomouce. Radim Králík si tak splnil životní sen; miluje totiž výšky a ve svém novém domově se cítí jako v ráji. „Takovéto bydlení má mnoho výhod. Tam nahoře si připadáte jako na samotě, ale sjedete výtahem dolů a během deseti minut se dostanete na olomoucké náměstí, které skýtá dostatek kulturního vyžití, nebo do přilehlých parků, jimiž protéká jedno z ramen řeky Moravy. Nedávno se tu dokonce usídlil bobr,“ líčí majitel své pocity.

Projekt, který navrhovali architekti Tomáš Pejpek a Szymon Rozwalka, byl v loňském roce nominován na výstavu Emerging Identities v berlínském Centru architektury. Manželé Králíkovi po mnohaletém společném soužití přesně věděli, co od svého nového bydlení očekávají, a s architekty aktivně spolupracovali. Výsledkem je domov šitý na míru ke spokojenosti celé rodiny. Hlavním rysem, na kterém si majitelé zakládali, bylo nerozškatulkovat členy rodiny do jednotlivých uzavřených místností. Díky velkému prostoru bylo možné navrhnout důmyslné řešení, kdy při zachování soukromí všech má rodina pocit, že je stále pohromadě. K udržování pospolitosti slouží i velký dřevěný stůl, kde se všichni scházejí ke společné večeři.

Byt má tři podlaží. Vstupní hala s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou tvoří přízemí, první patro je výhledové – s prosklenými stěnami, knihovnou a počítačovou hernou, druhé patro pak zahrnuje obývací místnosti, ložnice a dětské pokoje. Celková rozloha činí 350 m2.

Interiér působí čistě a elegantně. V hlavní hale je v celé ploše položena dřevěná mozaika, na WC a v koupelně teakové dřevo, do ložnic a pokojů zvolili majitelé přírodní koberce. Bíle vymalované stěny slouží jako nerušivý podklad pro oblíbené obrazy a doplňky.

Prací na podlahách se zhostila šumperská podlahářská firma Stanislava Musila. Původně byly navrženy dřevěné palubky, nakonec však architekti zvolili průmyslovou mozaiku, tzv. kantovku. Ve velké ploše vypadá efektně, navíc vykazuje vysokou stabilitu a životnost. Podklad tvoří jednoduchý rošt, v němž je umístěna realizace materiály & technologie 10 cm silná tepelná a zvuková izolace, na které jsou položeny dvě 18mm OSB desky. Desky se přebrousily a napenetrovaly základním nátěrem Thomsit R 777 určeným na savé podklady včetně dřevotřískových desek. Na takto upravený povrch se začaly pokládat 22 mm silné dubové bloky kantovky o rozměrech 160×320 mm, pro oživení kombinované s vkládanými dřevěnými obdélníčky o rozměrech 160×320 mm. Celkem 115 m2 podlahové plochy se lepilo lepidlem na parketové vlysy, mozaiku a dřevěnou dlažbu (Thomsit P 600). Lepidlo ze syntetických pryskyřic s nízkým obsahem rozpouštědel je určeno na lepení vlysů mozaikových, 10 mm silných masivních, vysokohranných lamelových a maloformátových, dvou- a třívrstvých hotových parketových dílců od 10mm tloušťky, intarzovaných parket, dřevěné dlažby RE na savé podklady, dřevotřískové desky a normované lité asfaltové potěry. Lepí pružně ve smyku, má schopnost rychlé nasákavosti, vysokou počáteční a výbornou konečnou pevnost.

olomouc-vila-03Následně se podlaha přebrousila hrubým, středním a jemným broušením, vytmelila a povrchově upravila olejem. Nakonec podlaháři vše olištovali plochými dřevěnými lištami.

Do koupelen a na WC zvolili majitelé masivní podlahoviny z exotického teaku. Teakové dřevo vykazuje vysokou stabilitu a odolnost, a to i ve vlhkém prostředí (odedávna se teak používá např. ke stavbě lodí).

Betonový základ podlahy v koupelnách a WC byl opatřen izolací proti vodě. Musela se tedy použít penetrace Thomsit R 758 Waterproxy určená k úpravě hladkých a nenasákavých potěrů (kamenné podlahy, keramické dlaždice, dřevěné palubky, dřevotřískové desky, litý asfalt apod.) před přímým lepením parket. Thomsit R 758 je dvousložkový základní nátěr na bázi epoxidové pryskyřice, který neobsahuje rozpouštědla. Na penetraci byla aplikována samonivelační a rychleschnoucí vyrovnávací hmota Thomsit DX, která je pochůzná po 1–2 hodinách. Je vhodná pro interiér a vykazuje výbornou výslednou pevnost, snese zatížení v podobě kolečkových židlí či podlahového vytápění. Thomsit DX je určen na vyrovnání potěrů včetně litých asfaltů a betonových podlah v tloušťce vrstvy 0,5–10 mm v jedné pracovní operaci.

olomouc-vila-04Teakové, 15 mm silné parkety o rozměrech 90×1000 až 1200 mm se lepily dvousložkovým lepidlem Thomsit P 625. Toto polyuretanové lepidlo neobsahuje rozpouštědla a vodu. Je určené na lepení všech typů dřevěných podlahovin, vlysů, mozaiky, masivních, vysokohranných lamelových i hotových parket, vykládaných a intarzovaných parket i laminátových krytin na savé i nesavé podklady. Lepidlo Thomsit P 625 má vysokou počáteční a velmi dobrou konečnou pevnost. Zatížení je možné po 24 hodinách.

Povrchová úprava byla provedena dvěma vrstvami tvrdého olejového vosku, který dovoluje dřevu dýchat a propouštět vlhkost.

Krytinu horní kuchyně tvoří modrošedá melírovaná PVC krytina od firmy Tarkett. Pro vyrovnání povrchu byla použita univerzální samonivelační hmota Thomsit DD, podlahovina se lepila univerzálním disperzním lepidlem Thomsit UK 400, které neobsahuje rozpouštědla a je určeno mimo jiné pro lepení CV a homogenních PVC krytin ve formě pásů nebo dlaždic na savé podklady. Nakonec podlaháři majitelům ukázali, jak podlahy udržovat a doporučili vhodné ošetřující přípravky.

FAKTA

Objekt: mezonetový byt, Olomouc
Podlahoviny: průmyslová mozaika, parketové vlysy, PVC
Stavební chemie: penetrace Thomsit R 777 a Thomsit 758 Waterproxy, vyrovnávací hmota Thomsit DX, lepidla Thomsit P 600, Thomsit P 625 a Thomsit UK 40Objekt: mezonetový byt, Olomouc
Podlahoviny: průmyslová mozaika, parketové vlysy, PVC
Stavební chemie: penetrace Thomsit R 777 a Thomsit 758 Waterproxy, vyrovnávací hmota Thomsit DX, lepidla Thomsit P 600, Thomsit P 625 a Thomsit UK 400

Podlahářství Stanislav Musil o realizaci

Stanislav Musil založil firmu v roce 1993, tenkrát se zaměřením na topenářství. Postupem času se společně se svými dětmi vyprofiloval v podlahářském oboru. „Vše jsme se učili sami, jsem vyučený topenář, s podlahami jsem neměl nic společného,“ říká majitel. „Nyní se zabýváme prodejem a pokládkou podlahovin mnoha druhů. Umíme položit koberce, plovoucí podlahoviny, dřevěné parkety, PVC, linoleum apod. Máme za sebou realizace a renovace krytin v exkluzivních rodinných domech, tělocvičnách, školách atd. Sídlíme v Šumperku, zaměřujeme se hlavně na blízké okolí, zejména Olomouc. Dříve jsme jezdili pracovat i do Prahy, ale to už bylo vzhledem ke vzdálenosti příliš náročné. V současné době máme devět zaměstnanců. Do vily Králíkových v Olomouci jsme denně dojížděli asi tři čtvrtě hodiny, ale práce nás těšila. Přestože tlačily termíny a během realizace byla poměrně zima, vše nakonec dobře dopadlo.

Pokud jde o podlahovou chemii, léta používám značku Thomsit a jsem s ní spokojen. Dříve jsme brali chemii nepřímo, tudíž jsme byli nuceni objednávat vždy větší množství zboží. Nyní máme možnost dostat jen tolik, kolik skutečně potřebujeme, navíc máme od společnosti Henkel výborný servis a velmi dobré vztahy s technikem, panem Březinou.“

www.thomsit.cz