28.12.2022 | Realizace

eukula® ochrana parket a korku

eukula® ochrana parket a korku je značkou koncernu Dr. Schutz® Group, která se specializuje na veškeré povrchové úpravy dřevěných a korkových podlah. Ze širokého a uceleného systému produktů nebyl problém vybrat ten nejoptimálnější pro renovaci starých dřevěných podlah v prvorepublikové vile v Trutnově. Tuto akci organizoval prezident Cechu podlahářů ČR pan Josef Voborník a byla pojata jako velmi příjemné setkání několika podlahářských partnerů z Cechu podlahářů ČR společně s jedním čekatelem na členství a jedním učněm podlahářského učiliště Brno Jílová. Stala se místem výměny zkušeností, místem s možností si vyzkoušet různé parketářské nářadí, nástroje, brusky a vzájemně se obohatit diskuzí o technologických postupech, problémech a jejich správném řešení. Díky velikosti a členitosti vily bylo možné, aby každý parketář pracoval primárně v jedné místnosti. Některé činnosti se prolínaly a byly prováděny společně.

Prvním problémem, se kterým se parketáři potýkali, byly neodborné opravy, které byly provedeny dávno před lety. Nevhodné ukončení parket u zárubní dveří, dobetonované rohy pod radiátory, nefunkční dilatační spáry. Na všech těchto defektních místech tedy parkety rozebrat až k funkčnímu místu a znovu správně položit. Vysekat betony v rozích, opravit podklad a znovu odborně parkety doložit. Tyto opravné a přípravné práce zabraly téměř týden. Poté bylo možné přistoupit k celoplošnému broušení.

Celkem jednoduše se každý řemeslník dočte například v technickém listu laku na parkety, že podklad musí být odborně správně vybroušen a připraven. Za touto jednoduchou větou se ovšem skrývá spousta práce a řemeslného umu. Broušení pásovou bruskou vyžaduje zkušenosti a přesné dodržování všech pravidel pro broušení parket. V našem případě probíhalo celoplošné broušení v šesti krocích. Nejprve pásová bruska se zrnitostí brusiva 36 zirkon, 40 a 60. Poté tříkotoučová a čtyřkotoučová bruska se zrnitostmi 60 a 80, na závěr finální kartáčování povrchu dřeva ocelovými kartáči. Kraje a rohy se dobrušovaly krajovými bruskami od různých výrobců, ideální příležitost si vyzkoušet, který model komu padne lépe do ruky.

Na připravený a vykartáčovaný povrch dřeva byl jako povrchová úprava zvolen tvrdý voskový olej značky eukula® z kuchyně společnosti Dr. Schutz® Group. Produkt euku premium hardwaxoil+ extramat vytvrzený tvrdidlem euku master FS je ideální volbou všude tam, kde zákazník nepreferuje klasické lakování a zároveň čeká snadnou a jednoduchou údržbu. 

euku premium hardwaxoil+ je vrstvotvorný olej na bázi rostlinných olejů. Koncipovaný pro přirozený vzhled povrchu dřeva a snadnou údržbu. Má zvýšenou odolnost vůči vodě. Po zaschnutí dostává dřevo přirozeně matný vzhled. Olej má velmi dobrou nasávací schopnost, a je elastický. Zvýrazňuje strukturu dřeva a povrchu dává teplý barevný tón. Naolejovaný povrch dosahuje protiskluz R9. Olej je použitelný i pro silné objektové zatížení.

Všem účastníkům se tato pracovní akce líbila, byli nadšeni z výměny zkušeností a těší se na další společné příležitosti k setkávání. 

FAKTA

  • Objekt: Prvorepubliková vila Trutnov
  • Podlahovina: dubové parkety a smrková prkna – celkem cca 150 m2
  • Realizace: Josef Voborník a parketáři z Cechu podlahářů ČR – Vojtěch Vavřička, Petr Faktor, Podlahářství Podluží – Richard Novák s učněm 2. ročníku Tomášem Šrámkem a Petr Kozák – adept na členství v Cechu.
  • Materiály: Stroje, nářadí a brusivo různých výrobců + povrchová úprava tvrdý voskový olej euku premium hardwaxoil+

www.dr-schutz.cz