10.10.2022 | TIPY

Přestože kalendář Vánoce ještě neohlašuje, nastává čas stromečků a rybích kostí. Alespoň u podlah ano. Odrostla totiž generace, pro niž byly tyto parketové vzory poněkud zprofanované, a dnešní třicátníci tomuto stylu pokládky dřevěných podlah opět přicházejí na chuť. A nejen u přírodních podlah. I výrobci SPC krytin (Arbiton, Kährs) a vinylů opustili své „fádní“ dekory a vnukli zákazníkům možnost položit si s historickým vzhledem stromečků a rybí kosti i tyto moderní krytiny.

Dřevo jako takové bylo vždy luxusnější krytinou, proto bylo zprvu používáno zejména  na zámcích a v  měšťanských domech. „Na zámcích byla opravdu puštěna fantazie na špacír a co podlaha to originál. Vymýšlely se různé složité vzory pokládek, vytvářely se kazetové vzory všeho druhu, zámecké kříže, intarzované vzory i klasické stromečky. Záleželo jen na představivosti a šikovnosti řemeslníka, dokázali vytvářet neskutečné vzory, které se dnes už jen těžce opakují,“ chválí Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti KPP. Názvosloví nebylo a dodnes není zvlášť ustálené, odvozovalo se zejména od země původu, takže máme třeba holandské, maďarské, vídeňské či staroněmecké vzory. „Ne vždy si ale pod těmito názvy každý představí stejný design,“ podotýká k volnosti názvosloví zástupce společnosti Kratochvíl parket profi. Ta ve svém sortimentu dnes nabízí např. holandský vzor v kolekci Kährs European Renaissance od nejstaršího evropského výrobce dřevěných podlah Kährs. „Pro holandský vzor je typické, že jsou pokládány parketky vedle sebe a vždy je dávána jedna parketka (nebo i dvě) napříč, to znamená do pravého úhlu vůči nim, tomu se říká holandský vzor. Ale aby to nebylo tak jednoduché, někdo pro tento styl pokládky používá i termín staroněmecký vzor,“ vysvětluje Milan Mrkáček. Podle výrobce je tento design v Nizozemsku dodnes velmi populární, pro ostatní země včetně nás je ale spíše zřídkavou alternativou.

Foto: Dvouvrstvá dřevěná podlaha Kährs Master, kolekce Herringbone, zdroj KPP

Nejrozšířenějším vzorem se u nás stala pokládka do stromečku

Vzorem, který se však přenesl z honosných sídel do širšího využívání i v domácnostech a dnes zažívá renesanci, je určitě stromeček neboli rybí kost, kdy jsou parkety menšího formátu pokládány do „véčka“. Název dostal na základě tvaru, kdy vzor připomínal kostru sledě (herynku), nejhojněji se vyskytující ryby na naší planetě. U nás se vžil termín stromeček, ale používá se i rybí kost či rybina podle anglického názvu herringbone. KPP ji nabízí např. v kolekcích Kährs Herringbone a Kährs Studio Herringbone.

Chevronu se říká francouzský, ale i maďarský vzor

„Do dnešní doby se přenesly především skromnější vzory, tedy hlavně zmíněná rybina, ale i u ní existují různé varianty. Buď se dělá jednoduchá rybina do klasického „véčka“, nebo se dělá dvojitá rybina, kdy se V vytváří s pomocí čtyř parketek, tzn. dvě a dvě na každé straně písmene V. A rybinu bych dále rozdělil na dvě části, kdy se vytváří herringbone či stromeček, anebo se dělají takzvané chevrony (chevron =  znak tvaru V). Rozdíl spočívá v tom, že u vzoru rybiny je lamelka na krátkých stranách řezána pod úhlem 90 stupňů, u chevronů jsou parketky na krátké straně nejčastěji řezány pod úhly 45 stupňů, ale třeba i 30 nebo 60. To je rozdíl mezi chevronem a herringbonem,“ vysvětluje Milan Mrkáček z KPP. Chevronu se říká i francouzský vzor, ale někdy se prý používá i názvosloví maďarský... I tento vzor má KPP ve své nabídce v podobě kolekce Kährs Chevron.

Foto: SPC Arbiton_Kolekce AMARON WOOD DESIGN_dub_yankee_, zdroj KPP

Další variantou je anglická vazba nebo pokládka nadivoko 

Když už jsme u zeměpisných názvů, je třeba ještě zmínit anglickou vazbu. „Na vazbu (řemen) pokládáte, jako když stavíte cihlovou zeď. Pokládají se dvě řady lamel rovnoběžně vedle sebe tak, že krátké spoje nesmějí na sebe navazovat, musí být provázány, jako když se staví zeď. A buď se dělá nepravidelná vazba, kdy podlahář neřeší, jak daleko jsou krátké spoje od sebe, tomu se říká pokládka  nadivoko, nebo se dělá pravidelná vazba, tzn. že všechny spoje jsou jako „když střelí“, a tomu se říká anglická vazba,“ vysvětluje Milan Mrkáček z KPP.

Od skládání jednotlivých kousků k průmyslové výrobě

Do dnešní doby se pochopitelně přenesl jen design podlah, nikoli už samotný postup pokládky, kdy se vzory skládaly po jednotlivých parketách... „Musíme odlišit dvě věci – dříve se dělaly podlahy čistě masivní, tedy parkety  z jednoho kusu dřeva. Tudíž když chtěl tehdejší podlahář vytvořit nějaký vzor, tak si opravdu hrál s jednotlivými kousky dřeva, musel si je přesně nařezat a vyskládat. V minulém století ale přišel trend vrstvených parket, dvouvrstvých, třívrstvých, které už mají vzory vyrobeny průmyslově na deskách. O to je samozřejmě pokládka jednodušší. Postup skládání z jednotlivých kousků dřeva se dnes využívá jedině při restaurování historicky cenných památek,“ pokračuje Milan Mrkáček z KPP.

Zmíněnou konstrukci třívrstvých dřevěných podlah si v roce 1941 patentovala značka Kährs, tehdy se krytina vyráběla bez povrchové úpravy, ta se realizovala až po pokládce. Změnilo se to v 70. letech minulého století, kdy opět švédský Kährs jako první začal dodávat třívrstvé podlahy z továrny včetně povrchové úpravy. A (ne)překvapivě to byl opět Kährs, který jako první uvedl na trh na začátku tohoto století podlahu se zámkovým spojem.

Prkenné podlahy začínaly jako tří lamely v parketovém vzoru

To byla jen krátká odbočka k technologii výroby a pokládky, ale zpět k designu dřevěných podlah. Dnešní velkoformátové prkenné podlahy „začínaly“ jako tří lamelové vzory, které vlastně napodobovaly vzhled podlah z parketových vlysů. „I proto dostaly název parketový vzor, protože kopírovaly klasické parketové vlysy pokládané na řemen. Lidé pak začali postupně vzory tří lamely opouštět, jeden čas byl velký trend dvou lamel, a dneska jsou jednoznačným trendem jedno lamely, tedy prkna velkých formátů, tzn. 1,8 m na délku a více,“ pokračuje Milan Mrkáček z KPP.

I když v prodejích nadále nesrovnatelně převažují velkoformátové prkenné podlahy, klasický stromeček dnes zažívá renesanci zájmu zákazníků. „Ten stromeček byl u nás zprofanovaný minulou dobou. Většina lidí, kteří se před rokem 1989 setkali s dřevěnou podlahou, tak narazili na stromeček. Možná jsme si to museli odžít, odvyknout si od těchto vzorů... Od 90. let už tolik viditelné nebyly, lidé pozapomněli a teď se trend stromečků vrací, protože generace dnešních dvacetiletých třicetiletých už to možná ani nepamatuje. Možná tu dobu největší popularity stromečků ani nezažila a objevuje to dnes jako něco nového. Není to už  jen záležitost rekonstrukcí v činžovním domě, ale i novostaveb. I do moderních interiérů dnes mladí lidé volí, řekl bych nové staré vzory,“ potvrzuje Milan Mrkáček z KPP.

Stromečkové vzory nabízejí už i SPC krytiny a vinyly 

Na opětovný zájem o tento styl pokládky navíc reagují nejen výrobci dřevěných podlah, ale i vinylů a SPC krytin. Proto mnoho novinek, které letos přicházejí na trh ve vinylech nebo v SPC, je ve vzoru stromeček nebo rybina. „Tento trend se přenáší i do moderních materiálů, které s tou původní historickou pokládkou nemají absolutně žádnou souvislost, ale ten vzor se prostě vrací. Mnoho výrobců zařadilo tyto dekory do své produkce, platí to i pro SPC od Arbitonu i Kährsu, a se zvyšující se nabídkou stoupá i poptávka. Dá se říci, že ten zájem vyprovokovali designéři výrobců. Pokud ukážete zákazníkům v showroomu, že nemusejí mít klasiku, ale mohou mít něco jiné, projeví o to zájem,“ pokračuje Milan Mrkáček z KPP, „módní vlny se vracejí a platí to i pro podlahy.“ 

A hodí se stromeček i do moderního minimalistického interiéru? „ Určitě ano, tady funguje určitý paradox. I pro mě jako člověka, který podlahy vidí každý den, je dnes stromeček opravdu neokoukaný. Když tedy přijdu do interiéru, kde je podlaha položena do stromečku, tak to je to první, co mě uhodí do očí a vždy je moje reakce „wow“. I pro mě je to něco jiného, nemám je tak nakoukané jako klasické vzory prkenné podlahy nebo jednolité vinylové podlahy. Zákazník, který chce mít podlahu trošku výjimečnou, může zvolit toto řešení a i díky novým materiálům, jako jsou vinyly či SPC, získá v rámci rozumných finančních nákladů moderní neokoukaný vzhled,“ uzavírá Milan Mrkáček z KPP.

http://podlahyonline.czwww.kpp.cz 

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2022, který vyšel 6. 9. a pokud jej nemáte k dispozici, napište si o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz