03.08.2022 | TIPY

Povrchová úprava dřeva v interiéru bývá nejčastěji provedena transparentními laky, které dokonale zachovají vzhled dřeva. V současné době je ve stále větší oblibě používat k povrchové úpravě dřeva také různé druhy olejů. V průběhu užívání bytových na pobytových prostorů, však dochází k jejich zatěžování oděrem, vodou, bytovými chemikáliemi, ale i pronikajícím sluncem a podobně. Tím dochází  postupně k poškozování ošetřených povrchů. 

Vzhledem k tomu, že požadujeme, aby povrchová úprava dřeva měla maximální životnost, tak musíme mít také na vědomí, že různé povrchy jsou odlišně namáhány. Podle toho potom pro povrchovou úpravu dřeva musíme zvolit vhodnou nátěrovou hmotu. Neméně budou namáhány pohledové plochy, jako je obložení stěn nebo podhledy. Nejvíce budou namáhány pochozí plochy – dřevěné podlahy a pracovní plochy nábytku. U zvláště namáhaných ploch, jako jsou podlahy,  se musíme rozhodnout zda upřednostníme praktičnost, nebo z estetických důvodů budeme trvat zachování surového vzhledu dřeva. Horské chaty sruby a podobně. U laků musíme mít na paměti, zda jde o podlahu v chodbě, v obývacím pokoji, nebo v ložnici a podobně. Podle toho zvolíme typ laku.

V praktičnosti zvítězí laky.  Kvalitní laky parketové laky mají nejvyšší životnost, nejvíce odolávají mechanickému namáhání, zátěži vodou a bytovými chemikáliemi. Mají velmi snadné čistění stíráním, snadnou údržbu polišem s nejdelší frekvencí oprav. Budou se tedy přednostně používat na zvláště zatížené podlahy, jako jsou chodby, kuchyně, přijímací prostory, sportovní haly, společenské sály a podobně. Nicméně i při vysoké estetičnosti vzhledu dřevěné podlahy ošetřené lakem, lze  použití laku pohledově rozeznat. Tam, kde budeme trvat na vzhledu surového dřeva, se bez použití oleje neobejdeme. A to i při zohlednění podstatně vyšší náročnosti na údržbu povrchu. Využití olejů k ošetření pohledových ploch je prakticky bezproblémové. Pro olejované podlahy bude velmi vhodné zajistit i očistnou zónu. Písek na obuvi a podobně. Použití oleje se Vám odmění snadnou, ale bohužel i častější opravou.  

Značka SOKRATES® více jak 25 let dodává na trh řadu osvědčených podlahových laků a olejů v různém stupni lesku. U laků od briliantového lesku až po hluboký lak, který je na povrchu dřeva prakticky neviditelný. Laky i oleje lze různě barevně tónovat. Zn. SOKRATES® dodává na trh z laků řadu TANGO- 100% polyuretan pro nejvyšší zátěž a řadu MOVIpur  akryl-polyuretan – střední až vyšší zátěž. Při použití řady Tango na dubové dřevo, hrozí přítomností taninů, ztmavnutí povrchu. Proto použijte k prvnímu nátěru  Tango primer nebo Brusný základní lak, nebo naředěný MOVIpur brilant dle TL. Všechny  laky splňují podmínky protiskluznosti, mají atesty na dětské hračky. Povrchy jsou velmi tvrdé, pružné, nežloutnou a jsou příjemné na omak.  Všechny uvedené laky SOKRATES® jsou vodou ředitelné. Výtěžnost 12 – 15 m2/kg laku.

Bližší informace získáte na www.barvy-sokrates.cz