07.03.2022 | Praxe

Většina domů nevyužívá svůj suterén naplno. Častým problém podzemních prostor přináší zaplavování, kdy přebytečná voda prosakuje do obytného prostoru. Intenzivní záplavy mohou některé typy podlah vážně poškodit, jiné však mohou odolat škodlivým účinkům vysoké akumulace vody.

Dokáže podlaha odolat záplavám?

Pokud jde o zajištění voděodolnosti zaplaveného suterénu, dopadnou některé podlahové možnosti lépe než jiné. Ti, kteří žijí v záplavových oblastech, by neměli na podlahu v suterénu instalovat materiály z umělého dřeva, z tvrdého dřeva nebo koberce, protože se mohou po povodních snadno poškodit. Koberce nasají hodně vody a po vyschnutí se mohou stát místem růstu plísní. Zbavit se plísně na koberci může znamenat náročný úkol, jenž vyžaduje odbornou pomoc (včetně rekonstrukce částí podlahy). 

Podlahy z tvrdého dřeva, laminátové podlahy a podlahy z umělého dřeva jsou s ohledem na záplavy také problematické. Laminátové podlahy například ztrácejí svůj původní tvar, a pokud zůstanou na delší dobu ponořeny do vody, mohou se na nich vytvořit hrboly, vzduchové kapsy a další deformace. Podlahy z umělého a z tvrdého dřeva jsou náchylné k hnilobě a ke změnám barev, a pokud je ponecháte bez ošetření, mohou zčernat.

Některé podlahy však záplavy snesou docela dobře. Při pokládání podlahy v části domu, která je ohrožena záplavami, patří mezi nejlepší možnosti betonové, pryžové a dlaždicové podlahy. Pro rychlou obnovu bez dalších nákladů lze přebytečnou vodu snadno vysušit a podlahu vyčistit.

Nejlepší podlaha do suterénu, který zaplavuje voda

Zaplavení suterénu je nepříjemné pro každého majitele domu, který chce co nejlépe využívat svůj obytný prostor. Instalace odolné podlahy může pomoci zmírnit škody, způsobené nadměrným nasátím vody ve spodních částech vašeho domova. Může také minimalizovat dodatečné náklady na údržbu a opravy po období silných dešťů.

Následují čtyři nejlepší alternativy podlah pro suterén, zaplavovaný vodou

Betonové podlahy

Betonové podlahy zůstávají cenově dostupnou a trvanlivou možností, pokud hrozí zaplavení suterénu. Beton proti vodě prokazuje vysokou odolnost, podlaha tedy může zůstat relativně nepoškozená, přestože po dlouhou dobu setrvala ponořená ve vodě. Údržba betonové podlahy probíhá velmi pohodlně. Stačí jen setřít či vysát přebytečnou vodu a podlahu vyčistit.

Na rozdíl od všeobecného mínění nejsou všechny betonové podlahy drsné, popelové a nevzhledné. Leštěná betonová podlaha může zlepšit vzhled suterénu a zároveň jej ochránit před poškozením vodou.

Pryžová podlaha

Pro majitele domů, kteří chtějí zabránit škodám způsobeným záplavami na podlaze suterénu, se stává pryž stále populárnější volbou. Primární výhoda pramení z vodotěsných vlastností pryže, které platí jako vysoce účinné při snižování škodlivých účinků nadměrného množství vody na podlahách v suterénu. Pryžovou podlahu je zřídka nutné měnit. Pryž nabízí vynikající povrchovou přilnavost k podlaze. Při úklidu a údržbě podlah může často dojít ke zranění kvůli uklouznutím a pádům. Pro zabránění takovým případům právě pryžová podlaha reprezentuje velice vhodnou volbu. Také se ve srovnání s jinými alternativami poměrně snadno instaluje a odstraňuje. Zabraňuje růstu plísní a dalších hub, které mohou zničit povrch podlahy, pokud je ponechána bez ošetření. 

Podlahy z keramických dlaždic

Keramické dlaždice zůstávají jednou z nejlepších alternativ pro podlahy v suterénu, periodicky ohrožených záplavami. Dlaždice poskytují dlouhodobé řešení pro různé úrovně zaplavení, aniž by utrpěly rozsáhlé škody. Keramickou dlažbu si lze vybrat z různých velikostí, vzorů a tvarů. Glazované povrchy si uchovávají odolnost vůči vlhkosti, i když zůstanou po dlouhou dobu zcela ponořeny pod vodou.

Keramické dlaždice jsou nejvhodnější podlahou, pokud voda přitéká shora. Naopak v situaci, kdy vlhkost prosakuje zpod povrchu dlaždic, je vrstva cementové malty mezi jednotlivými dlaždicemi náchylná k poškození. K nápravě však může účinně pomoci instalace vodotěsné membrány pod dlaždice. Keramické dlaždice dodají suterénu atraktivní vzhled, ale jejich instalace může být ve srovnání s ostatními možnostmi dražší.

Vinylové podlahy

Vinylové podlahy znamenají použití syntetických materiálů, které z nich dělají ideální volbu pro zatopený suterén. Vinyl se dodává v různých variantách, kupříkladu stočené role, dlaždice nebo desky. Některé vinylové podlahy se dodávají s předem připravenými nalepovacími materiály, poté stačí podlahu rozprostřít po povrchu, vyrovnat ji a dát jí čas, aby se k podlaze přilepila.
Konstrukce zámkové vinylové podlahy nemusí vždy obsahovat latexové lepidlo, jež poskytuje dodatečnou ochranu vůči vodě (možná proto, že to není součástí zamýšlené konstrukce) a může být citlivá na únik vlhkosti tam, kde voda prosakuje mezi mezerami. Lepší volbou tedy představuje vinylová podlaha v roli. Tyto velké jednolité plochy zabraňují prosakování vody, protože obsahují výrazně méně mezer.

Vinylové podlahy se nehodí do prostor, kde se předpokládá dlouhodobější ponoření pod hladinou vody. Záplavová voda prosakuje skrz trhliny a mezery a způsobuje poškození podkladu. Plíseň posléze může růst i pod povrchem podlahy. Podlahu v suterénu můžete chránit instalací dalších izolačních prvků, jako je vodotěsná membrána pod vinylovou podlahou, nebo jednoduše instalací vinylové podlahy na dlaždice nebo beton. Vinylové podlahy se snadno udržují a poskytují nákladově efektivní, estetickou úpravu povrchu podlahy suterénu.

Může být hotový suterén voděodolný?

Hotový suterén můžete účinně izolovat, aniž byste museli vyměňovat stávající povrch podlahy. Majitelé domů mají při izolaci hotového povrchu suterénu několik možností. Některé z nejlepších technik zahrnují použití silikonových tmelů, přidání vrstev pryže, laminování podlahy a podobně.

Na podlahu v suterénu se nikdy nedoporučuje používat organické materiály, jako je dřevo, zvláště pokud si nejste jistí schopností podlahy odolat prosakování vody během příchodu silných dešťů. Organické materiály mají tendenci k poškození vodou a mohou vyžadovat další izolaci, abychom je dokázaly před takovým poškozením ochránit. Laminování dřevěné podlahy může nabídnout zlepšení voděodolnosti, není však nejlepší volbou, pokud se setká s velkým množstvím vody. Pro práci na mezerách a spárách mezi díly, které do sebe zapadají, lze použít silikon a jiné tmely. Neustálé vystavení vlhkosti, spojené s opotřebením, ale může způsobit, že časté opravy se stanou nutností. Jednou z nejlepších strategií k úplné voděodolnosti podlahy v suterénu je přidání pryžové vrstvy nebo dlaždic na stávající povrch. 

Může vinylová podlaha přežít záplavy?

Vinylové desky přežít záplavy mohou, záleží ale na provedení vinylu, složení podkladu, způsobu instalace a rozsahu zaplavení.

Většina vinylových desek vydrží vlhké podmínky pouze po omezenou dobu, než prosakování vody způsobí poškození spodních vrstev podlahy. Kolem vzájemně propojených okrajů vinylových dlaždic zůstávají mezery, které umožňují prosakování vody, což při práci v suterénu, jenž je ohrožen záplavami, znamená opravdu velký problém.

Vyšší vodní hladinu a vlhkost při záplavě snese vinylová podlaha s vodotěsnou membránovou vrstvou mezi povrchem podlahy a podkladem. Jak již ale padlo výše, na místě ohroženém záplavami slouží souvislý vinylový povrch z role jako mnohem lepší alternativa než vinylové desky.