04.02.2021 | Realizace

V listopadu 2019 byla dokončena velká rekonstrukce kolonády Luhačovice ve Zlínském kraji. Ta stavbě, doposud chátrající v zanedbaném stavu, navrátila původní podobu, odstranila časem nakumulované nánosy (např. vizuální smog).

Rekonstrukce probíhala pod vedením architektky Mirky Chmelařové z projekční společnosti S-projekt plus. Kde nešlo dosáhnout obnovy původních prvků, musely se vyrábět nákladné repliky. Byla vyrobena například replika keramické mozaiky podlahy celé kolonády, jež má přibližně 1600 metrů čtverečních. Vznikly zde nové kavárny, vyznačující se jednotným vizuálním stylem. Rekonstrukce stála 115 milionů korun a byla z většiny placena z fondů Evropské unie.

Foto: Kolonáda - Schlüter Bekotec drain

Kolonáda pochází ze 40. let XX. století. Jde o podlouhlou modernistickou kolonádu, skládající se ze tří částí. Dominantu představuje hala Vincentka, nalevo od ní se rozprostírá Malá kolonáda, napravo Velká kolonáda s obnoveným pramenem Amandka. Charakterizuje ji vysoký otevřený prostor s proskleným stropem a průčelím, doplněný dvěma řadami sloupů z umělého mramoru. Náleží mezi české kulturní památky, ročně ji navštíví přibližně milion lidí. Budova byla navržena brněnským architektem Oskarem Pořískou ve stylu modernismu, vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže. Zadáním bylo propojit centrální část lázní lineárně řazeným souborem staveb. Realizace proběhla v letech 1947 až 1952. Reprezentuje jednu z posledních staveb v duchu moderní architektury první poloviny XX. století – v roce 1948 v Československu proběhl převrat a po něm byl v architektuře prosazován socialistický realismus neboli sorela.

Foto: Kolonáda - stav před rekonstrukcí

Foto: Kolonáda - stav po rekonstrukci

Kolonáda je dlouhá 126 metrů, šířka činí 9,8 m, výška 4,2 m. Hala Vincentka má délku 26 metrů, šířku 15 m, výšku 8 m.

Pro rekonstrukci podkladových vrstev, resp. vrstev pod keramické dlažby, byl použit osvědčený postup společnosti Schlüter-Systems. V podstatě při něm probíhá odstranění všech nesoudržných a degradovaných vrstev a vytvoření nové kompaktní vrstvy. Při všech opravách podkladů byla zvolena pokládka systémových desek Schlüter-BEKOTEC jako spolehlivá technologie bezpečného potěru.

Smršťování vznikající během tvrdnutí potěru se neutralizuje v síti výlisků tohoto systému, pnutí pocházející z deformací při smršťování tedy nemůže působit na celou plochu. Proto lze upustit od dilatačních a dodatečně proříznutých spár v potěru. Mezi výlisky a na desky Schlüter-BEKOTEC byl nanesen cementový potěr s minimálním krytím 8 mm (ca. 57 kg/m2). Po dosažení pochozí tvrdosti cementového potěru byla na tento systém lepidlem SCHÖNOX TT-FLEX-DUR (podlahové lepidlo pro vysoce zatěžované plochy a odolné vůči vlhkosti) nalepena kontaktní drenážní a separační rohož Schlüter-DITRA 25.

Foto: Kolonáda - Schlüter  Ditra

Kromě jmenovaných vlastností slouží DITRA rovněž jako izolace, jako vrstva pro vyrovnání tlaku vodní páry z podkladu a také jako separační vrstva pro kritické podklady. Styčné plochy podlah a stěn a spoje byly opatřeny systémovou dilatační páskou Schlüter-KERDI-FLEX při lepení do lepidla Schlüter-KERDI-COLL. Na takto připravené desky byly nalepeny keramické dlaždice opět lepidlem SCHÖNOX TT-FLEX-DUR, spárování proběhlo pomocí flexibilní spárovací hmoty SCHÖNOX SU. Dilatační spáry v dlažbě byly řešeny použitím profilu Schlüter-DILEX.

FAKTA

  • Objekt: Kolonáda Luhačovice
  • Datum realizace: 2019
  • Stavební systémy a stavební chemie: Schlüter systems a SChönox
  • Specializovaný dodavatel: Profila Trade s.r.o.

www.profila.cz 

PROFILA TRADE s.r.o. je obchodní společností, zabývající se obkladovou technikou a pokládkou podlah od roku 2002. Po celou dobu činnosti zastupuje výhradně stavební chemii SCHÖNOX, kterou doplňují lišty a systémy značky SCHLÜTER-SYSTEMS. Mimo uvedené zastupuje Profila Trade další dodavatele stavební chemie, např. PCI, SCHOMBURG, SIKA, SYNTEKO, a dodavatele lišt a nářadí MONTOLIT, RUBI a KARL DAHM. Profila Trade rovněž vyrábí vlastní balkonové profily, určené převážně pro panelové domy. Svým zákazníkům poskytuje kompletní servis od návrhů materiálů, zpracování rozpočtů až po pořádání pravidelných školení. Hlavní činnost je zaměřena na spolupráci s obkladači, podlaháři, stavebními firmami i architekty. Prodejní sklady včetně týmu odborníků najdete v Ostravě, Olomouci, Brně a v Praze.

Zdroje: Wikipedia, podklady firmy Schlüter-systems, foto: M. Kohout