04.12.2020 | Realizace

Přestože budova Výzkumného ústavu svářečského na Račianska ulici patří mezi historické stavby, dlouhá léta působila zanedbaně. Rok 2018 však odstartoval plány na její rekonstrukci, jejímž důvodem byla změna účelu budovy – dnes v prostorách zrekonstruovaného ústavu sídlí Ministerstvo spravedlnosti.

Budova svářečského ústavu nese historický odkaz světově významného odborníka na svařování Jozefa Čabelka. Cílem rekonstrukce bylo tento odkaz zachovat, proto se během celého procesu úzce spolupracovalo nejen s investorem, ale i se synem původního architekta stavby. Snahou bylo najít řešení, které umožní zachovat všechno cenné a dodat budově nový život. Při rekonstrukci budovy bylo samozřejmě prioritní ponechat původní odkaz architekta a zároveň zachovat zajímavé artefakty, materiálové řešení i hodnotná mementa doby.

Druhou stránkou rekonstrukce jsou dnešní teplo-technické a všechny ostatní standardy. Přesto byla snaha do původního architektonického díla zasahovat co nejméně. V rámci rekonstrukce interiéru bylo prioritou zachovat hodnotné věci, konkrétně střední trakt – vstupní foyer přes dvě podlaží a Čabelkovu velkou zasedačku na druhém podlaží. Přestože si celý proces vyžadoval mnoho nečekaných zásahů, v konečném důsledku se podařilo dostat zpět původní rákosovo-omítkové profilované stropy, které jsou k nerozeznání od těch původních. Dalším cílem bylo rozčlenit interiér dle požadavků ministerstva. Interiér tak tvoří přes 400 kanceláří ve vysokém standardu s řízenou vzduchotechnikou a otevíracími okny.

Jelikož se jednalo o rekonstrukci budovy bylo velmi náročně zvládnout přípravu podkladu. Specialisté ze společnosti Henkel po obhlídce navrhli řešení pro optimální výsledek. Vzhledem k proměnlivé povaze povrchu jsme zvolili nivelizační stěrku Ceresit DG a penetraci Ceresit R 766.

Jelikož bylo nutné pracovat rychle a výměra byla asi 8000 m2, zvolili jsme technologii vylévání samonivelačních stěrky pumpou Duomix S 2000. Tento postup zajistil dodržení termínů realizace což bylo klíčové pro perfektní zvládnutí projektu.

Následná pokládka kobercových čtverců na takto připravený podklad už byla pro specialisty s firmy VETEX hračkou. Za použití fixace T 425 a R 766 bylo dosaženo rychlého položení podlah a včasného předání díla.  

Realizátor Vetex Int s.r.o.

Tato přední projektová designová firma pracuje již přes dvacet let, což je jedna generace nenahraditelných zkušeností. Doporučí vám a vašim zákazníkům podlahy, terasy a koberce, které vám budou dělat radost dokdy budete chtít, ne pouze během zákonné záruční doby.

FAKTA:

  • Objekt: budova Ministerstva spravedlnosti SR
  • Místo: Bratislava
  • Datum: 2019-2020
  • Použité materiály: Kobercové čtverce INCATI - 8500 m2, Linoleová podlaha Marmoleum REAL - 400 m2
  • Produkty Ceresit: T425, UK400, L240, AS1, DG, RS88

www.ceresit.cz