28.05.2015 | TIPY

B 58121

Stále se zdokonalující technika tisku předurčuje laminátové podlahoviny k hravým a originálním dekorům.

Přes tyto prakticky nekonečné možnosti stále vítězí oblíbená klasika: dekory dubu. Avšak o své místo na slunci si stále důrazněji říkají také kvalitní a přirozeně ztvárněné dřevěné dekory jako jilm, jasan, smrk, modřín, ořech nebo pinie. Ve své barevnosti se dřevěné dekory v současnosti kloní spíše ke světlejším přírodním odstínům jako šedobéžové, světlé béžové, krémové barvě, k teplým, světle šedým tónům nebo i k matnému bílému zbarvení. Kreativní hranice v designu laminátových podlahovin mají fascinující rozsah, protože každou novou kolekcí jsou produkty dále rozvíjeny nejen opticky, ale i technicky.

Díky nejmodernějším technikám tisku a zušlechťování prezentují laminátové podlahoviny perfektní souhru dekoru a struktury. Díky vzorům s trojrozměrným efektem působí dekory přirozenou kresbou jako ještě autentičtější a barevně brilantnější. Ať je povrch kartáčovaný, broušený nebo hrubý jako po katrování – vždy jsou povrchové struktury výrazně plastické.

Dřevěný vzhled se prezentuje celkově jako klidnější a zdrženlivější než v předcházejících letech: Trhliny a suky jsou na povrchu o něco méně výrazné. Povrchová úprava má rozpětí od vysokého lesku přes hedvábně matné povrchy až k matně lesklým efektům ve stylu olejem napuštěných dřevěných podlah. U kamenných nebo keramických dekorů jsou nabízeny autenticky ztvárněné povrchy s vysoce kvalitními strukturami s matně lesklým vzhledem nebo s pórovitým kamenným povrchem.

Trendu otevřeného bydlení odpovídají oblíbené dlouhé a extraširoké formáty. Ani při délce přes dva metry u nich nedochází k opakování dekorů. Formáty XXL vytvářejí velkorysý prostorový efekt a atraktivní ztvárnění podlahy: barvy a struktury autentických dřevěných dekorů se v takovém případě projevují obzvláště výrazně. Pomocí inteligentních montážních systémů mohou být i podlahové prvky velikosti XXL rychle a pohodlně pokládány.

Stále více se prosazuje trend kreativní hry s geometrickými dekorativními možnostmi klasických lamel v moderní interpretaci, jako např. u optického mixu materiálu, u kterého jsou kombinovány klasické dřevěné a kamenné dekory a také se využívá se skladby různých velikosti a tvarů lamel.

Zdroj: www.eplf.com

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.