09.06.2014 | TIPY

Koupelny jsou specifickými místnostmi, kde je na podlahu kladena celá řada rozličných požadavků, se kterými se v ostatním interiéru nemusíme potkat. Klíčový faktor zde představuje voda a vlhkost. Z daného hlediska rozlišujeme krytiny, které přicházejí do trvalého kontaktu s vodou a naopak materiály, které se do koupelen používají, ovšem nejsou vystaveny neustálému působení vody.

marmoleum-vinylove-krytiny-koupelna-01

Dále je třeba věnovat pozornost bezpečnosti i funkčnosti krytiny a v neposlední řadě také designové stránce. Z ucelené nabídky podlahovin se tentokrát zaměříme na přírodní linoleum a vinyl, které byly pro použití v koupelnách často opomíjeny, ovšem jejich přednosti jsou nepřehlédnutelné.

Například přírodní linoleum Marmoleum® již našlo uplatnění v nejedné koupelně. Samozřejmě se jedná o krytinu, která není předurčená pro trvalé působení vody např. pro sprchový kout, ovšem na podlahu v koupelně je vhodná. I přesto, že se jedná o směs 100% přírodních surovin nalisovanou na jutovou textilii, je krytina opatřena povrchovou úpravou Tosphield2, která ji na povrchu ochrání před kapkami vody i vlhkostí.

Stěžejním bodem při použití přírodního linolea Marmoleum® v koupelně je pak jeho samotná instalace. Jak již bylo uvedeno, krytině Marmoleum® nevadí voda shora, ovšem ta by se neměla dostat ve spod, na rubovou jutovou textilii, čímž by mohlo docházet k případnému narušení struktury. Při instalaci tedy klademe důraz na její precizní a správné provedení, tzn., zajistíme, že bude krytina samozřejmě celoplošně přilepena vhodným lepidlem, všechny spoje pásů v ploše by měly být svařeny odpovídající svařovací šňůrou pro celistvý povrch a zakončení u stěn by mělo být provedeno vytahovaným soklem s následným zasilikováním všech hran. Takto se případná vlhkost nebo voda nedostanou na spodní stranu. Naopak horní povrchová úprava Tophsield2 zajistí dostatečnou ochranu nejen proti potřísnění vodou, ale zabrání také ulpívání špíny, usnadní čistění a zajistí trvale antistatický a bakteriostatický povrch, který potlačuje množení bakterií či jiných mikroorganismů. Z hygienického hlediska je tedy Marmoleum® jasnou volbou. Po funkční stránce nás Marmoleum překvapí, trvanlivostí, odolností a také možností krytinu renovovat či opravit v případě jejího vážného poškození. Široká paleta dekorů navíc poskytuje svěží i neutrální barvy, neomezené designové možnosti a příjemné kombinace s bílou sanitou či ostatními prvky koupelen jako bývají např. sklo, keramika či dřevo.

Skupina vinylových krytiny představuje mnoho variant, které mají zejména v komerčních koupelnách, wellness centrech a obdobných zařízeních své nezastupitelné místo.

protikluzny-vinyl-safestep

Na prvním místě zde stojí tzv. protikluzné vinyly, které mají vylepšenou odolnost proti uklouznutí a to i ve stále mokrých prostorech. Tato protikluznost je trvalá tzn. po celou dobu životnosti krytiny a je zaručena křemičitými a karborundovými zrny, které jsou přidávány do produktu. Novinkou společnosti Forbo je přidávání částic „Step Crystals“, které zajišťují stejnou úroveň protikluznosti jako ostatní částice, ovšem jejich použitím není vzhled dekorů kolekce SureStep nebo SafeStep nikterak narušen. Instalací protiskluzného vinylu v koupelně tak dosáhnete zcela bezpečné podlahy, i když bude krytina stále mokrá.

Některé řady jsou přímo určené pro trvalý styk s vodou a jsou tudíž vhodné přímo do sprchových koutů. Například řada Safestep Aqua společnosti Forbo je svojí strukturou příjemná pro chůzi bosou nohou a strukturovaný organický povrch připomíná kamínky na pláži. Čisté pastelové i přírodní tóny protikluzných vinylů obohatí každou koupelnu a vhodně doplní zvolené prvky sanity.

Protiskluzný vinyl sprchový kout

Pochopitelně také při instalaci protikluzných vinylů musíme dbát předepsaných pokynů výrobce. Krytinu je nutné celoplošně přilepit za použité podlahové chemie pro vlhké prostory, zakončit ji u stěn např. vytahovaným soklem a samozřejmě krytinu ve spojích svařit a případné spoje a zakončení zasilikonovat. Řada výrobců nabízí rovnou také systém řešení pro mokré prostory – varianty odtoků, lišt i kanálových vpustí.

Pro použití v koupelnách se nabízí také homogenní či heterogenní vinyl v rolích, bez trvale vylepšených protikluzných parametrů. Takovýmto krytinám nevadí případné potřísnění vodou a mnohdy se používají jako standartní podlaha koupelen, kde není požadavek na trvalý styk s vodou. Vždy se ovšem jedná o celistvý povrch, která je trvanlivý a funkční. Řada vinylů nabízí také úroveň protikluznosti R10, které bývá ovšem dosaženo embosováním povrchu. Příkladem je povrchová úprava PUR Pearl produktu Eternal, která navíc zaručuje snadnou údržbu a odolnost vůči otěru i chemikáliím.

Benefitem zátěžových vinylů je naprostá svoboda designu a tak můžete mít podlahu v koupelně s dekorem dřeva, dlažby, betonu, textilu, kovu nebo abstraktních vzorů v nejrůznějších pestrobarevných odstínech. Opět nesmíme opomenout pečlivou instalaci i vhodně zvolenou podlahovou chemii, aby nedocházelo k zatečení vody pod materiál.

Vzhledem nejbližší klasické dlažbě jsou pak z vinylové skupiny luxusní vinylové dílce v různých velikostech. Kvalita, odolnost i trvanlivost vinylu je formátována do lamel, čtverců i obdélníků. Řadíme je ke krytinám pro občasné potřísnění vodou, které obstojí v koupelně díky své odolné povrchové úpravě. Stěžejním bodem těchto krytin je jedinečný design struktur i vzorů.

Nesmíme opomínat, že se jedná o dílcovou podlahu, tudíž je nutné zvolit speciální lepidlo pro vlhké prostory v kombinaci s vhodnou penetrací.

V interiéru koupelen se tedy nemusíte obávat použít jak přírodní linoleum, tak i vinylovou krytinu. Samozřejmě ale nesmíte zapomínat na vhodnou instalaci, použití správné podlahové chemii a také na účel, který má krytina splňovat, jen tak bude bezchybně fungovat řadu let.

www.forbo-flooring.cz