09.07.2012 | Realizace

Bambus si jako podlahová krytina v uplynulých letech vydobyl své pevné místo v nabídce přírodních podlahových materiálů. Zákazníky si získává především netradičním elegantním designem a výbornými fyzikálními a užitnými vlastnostmi. Obliba bambusu mezi architekty, navrhujícími originální řešení interiérů, přispívá k tomu, že materiál nachází stále četnější uplatnění zejména v obytných, ale v určitých úpravách i v reprezentativních komerčních prostorách.

Ekologický produkt

Bambus roste mnohem rychleji než běžné dřeviny. Je těžen a zpracováván již po 4–6 letech. Jedná se tedy o přírodní rychle obnovitelný zdroj materiálu. Pro výrobu podlahovin se využívají silné spodní části stébel, ze kterých se technologickým procesem zhotovují rozměrově přesné lamely. Jejich skládáním a lepením, případně štěpením a lisováním, jsou následně vyráběny podlahové dílce.

Výběr vzorů a barev

Podlahoviny jsou k dispozici v řadě vzorů daných skladbou bambusových lamel nebo vláken. Horizontální uspořádání akcentuje původní kresbu materiálu s kolínky, vertikální pak zejména jeho rovnoběžné linie. Dalšími variantami jsou pak mramorové provedení (strand woven) nebo dezén „zebra“, vyráběné z bambusových štěpin, a další.

Barevné provedení je buď světlé přírodní (natural), nebo tmavší (káva), kdy je materiál karbonizací (působením vysoké teploty) probarven v celém průřezu. Pro bambus jako přírodní materiál jsou charakteristické určité rozdíly v odstínu. Povrch podlahových dílců je ošetřen vícevrstvým středně zátěžovým lakem nebo olejem pro bytové prostory.

Tvrdost, odolnost, snadná údržba

Podlahoviny z bambusu vynikají zejména svou tvrdostí a odolností vůči opotřebení. Tvrdost je u masivního bambusu o cca 15 % vyšší než u tuzemských běžně používaných tvrdých dřevin, jako je dub nebo buk. U provedení bambus mramor je to dokonce o více než 150 %. Je-li nutno povrch renovovat, podlahovina z bambusových lamel umožňuje několikanásobné přebroušení.

Plnění technických a hygienických norem

Bambusové podlahoviny splňují veškeré předepsané normy. Použitá lepidla musí garantovat dokonalé spojení a zároveň splňovat hygienické předpisy EU. Technické vlastnosti produktů jsou prověřovány náročnými zkouškami na rozměrovou stálost, protiskluznost, únik formaldehydu a hořlavost a další.

Od stonku k podlaze

Bambus je možné těžit po pěti letech. Zralé stonky se po sklizni podélně rozštěpí a odstraní se tvrdá slupka stonku. Jednotlivé lamely jsou ošetřeny a vysušeny, poté se skládají dohromady a vytvoří se finální produkt – bambusová podlahovina. Způsoby skládání lamel určují dezén podlahy:
  • horizontální bambusová podlahovina: jednotlivé lamely jsou skládány a lepeny horizontálně, takže vznikne široký vzor s dobře viditelnými charakteristickými bambusovými kolínky;
  • vertikální bambusová podlahovina: jednotlivé lamely jsou skládány a lepeny svisle vedle sebe, takže vznikne úzký vzor. Bambusová kolínka nejsou tak patrná jako u horizontální podlahoviny;
  • bambusová podlahovina mramor: jednotlivé lamely jsou slisovány a slepeny za vysokého tlaku, tvoří elegantní náhodný vzor. Tato krytina patří k jedněm z nejtvrdších.


Ačkoli bambus formálně není dřevo, ale tráva, má výborné vlastnosti dřeva, jako je tvrdost a odolnost. V kombinaci s vysokou stabilitou (malé smršťování a rozpínání) je výbornou surovinou pro výrobu podlahových krytin.

Bambus je „nekonečný“ surovinový zdroj. Roste rychle, sklízí se po pěti letech. Díky rychlosti růstu a efektivitě při výrobě podlahových krytin spotřebuje více CO2, než je během výroby a dopravy k zákazníkovi vyprodukováno. Všechny masivní bambusové podlahoviny tedy garantujeme jako CO2 neutrální. To je výsledek nedávného průzkumu v technické univerzitě v Delftu. Bambusové podlahoviny jsou antistatické a antialergické. Jedna z jejich nesporných předností je elegantní design.

Vlastnosti bambusových podlahovin

  • CO2 – neutrální: Všechny dodávané masivní bambusové podlahoviny jsou CO2 neutrální nebo lepší s ohledem na jejich celý životní cyklus.
  • Zdravý životní styl: Jako přírodní produkt jsou bambusové podlahoviny antistatické, vhodné pro alergiky a přispívají ke zdravému životnímu prostředí interiéru.
  • Pevné a odolné: Díky tvrdosti a hustotě bambusu jsou podlahoviny srovnatelné s těmi z velmi tvrdého dřeva a lze je použít i v komerčních prostorách.
  • Nekonečný zdroj: S tempem růstu (až metr/den) je bambus nejrychleji rostoucí rostlina na zeměkouli.
  • Vysoká stabilita: Díky své skladbě jsou bambusové podlahoviny stabilní. Jejich rozměrová stálost je vyšší než u masivních podlahovin z běžných dřevin.

Typy bambusových podlahovin

  • Masivní bambusové podlahoviny – vyrobené čistě z bambusu, masivní bambusové podlahoviny byly první a z nich se odvodily další typy.
  • Dvouvrstvá bambusová podlahovina
  • Flexibilní podlahovina – kombinuje vlastnosti koberce a vinylu s elegancí bambusu. Dvoumilimetrová vrstva bambusu na latexovém podkladu. K dostání ve tvaru dlaždice nebo lamely. Díky celkové tloušťce 3–4 mm je tato podlahovina vhodná k instalaci na již existující krytinu při renovaci.
  • Autentická bambusová podlahovina – jedná se o narovnaný stonek bambusu; je složena ze tří vrstev bambusu, vrchní vrstvu tvoří tvrdá slupka bambusu. Podlahovina je robustní a velmi odolná.
  • Bambusová průmyslová mozaika – masivní podlahovina tvořená z malých lamel bambusu poskládaných vedle sebe a spojených páskou. Po celoplošném přilepení jednotlivých bloků krytiny se pásky odbrousí, odbroušeným materiálem se krytina zatmelí a nalakuje nebo naolejuje. Podlahovina je velmi odolná.
  • Třívrstvá bambusová podlahovina – dlouhá a široká prkna, vrstva bambusu 4 mm, velmi stabilní krytina se snadnou instalací bez použití lepidla díky zámkovému spoji.
  • Venkovní bambusová podlahovina – masivní podlahovina vytvořená ze štěpin bambusu slisovaných za vysokého tlaku a speciální tepelné úpravy. Splňuje nejvyšší třídu EU z hlediska odolnosti.
Ing. Jana Raclavská, ABRASIV, a.s.

Foto: archiv ABRASIV, a.s.

www.bambus-podlahy.cz

Bambus

Z botanického hlediska není bambus dřevina, ale tráva. Kmen vysoký 20 metrů může vyrůst během 50 dnů – listnatý strom k tomu potřebuje několik desítek let.
Největší ze všech druhů bambusů se jmenuje Dendrocdalamus giganteus. V místě zvaném Peradiniya na Srí Lance dosahuje tento druh pocházející původně z Myanmaru (Barma) rekordní výšky 36 metrů. Taková gigantická rostlina obsahuje 300 až 400 článků s průměrem až 30 cm. Velké lesní plochy tohoto rostlinného druhu má Indie, ještě významnější z hospodářského hlediska je však bambus čínský nazývaný Phyllostachys pubescens – Mose. Dosahuje výšky okolo 20 metrů. Na 50 % světových zásob bambusu roste v Číně, z toho sedm milionů hektarů v provincii Zhejlang. Výnos činí 20 mil. t/rok a pokrývá 67 % celosvětové potřeby.
Z přibližně 1300 druhů bambusu má zhruba 300 dřevěný kmen, a tím vlastnosti dřeva. Některé z nich byly dovezeny do Evropy, především do středomořského prostoru. Největší evropský bambusový les je Bambouseraie de Prafrance Anduze ve Francii. V Evropě však neexistuje tak mnohostranné využití, proto není pěstování bambusu rozšířeno tak, jako v Asii. Stále větší oblibu při zařizování interiérů však získávají bambusové podlahoviny, nábytek a obklady. Přispívají k tomu feng shui a další dálněvýchodní módní trendy. Používání bambusu podporují i jeho technická data, protože pevnost v tlaku, tahu a ohybu bambusových parket má být až o 80 % vyšší než u dřevěných parket. A tvrdost při 8% vlhkosti dřeva podle Brinella přesahuje při hodnotě 5,3 hodnoty kanadského javoru (4,8), buku (4,0) a dubu (3,8).
Pro parkety se používají pouze spodní části bambusového kmene. Tato část kmene se nařeže na pruhy. Poté se odstraní vnější zelená slupka i vnitřní membrána kmene. Následně se bambusové pruhy vaří jako ochrana proti napadení plísní a hmyzem a není bez zajímavosti, že při vaření se z materiálu vyluhuje rovněž cukr.
Podařilo se dosáhnout i „narovnání“ velmi širokých bambusových parket s originálním vzhledem.Obvykle se však jedná o úzké lamely, které se po vysušení vyhlazují, hladce ohoblují a spojují do jednoho prkna. Způsob, jakým je toto spojování prováděno, má vliv na vzhled povrchu. U horizontálního zpracovaných lamel (Plain Pressed) jsou zřetelně viditelná kolínka bambusu. U lamel lisovaných vertikálně (Side Pressed) vystupují kolínka méně a dominuje úzká hra linií. Vývoj bambusových parket ještě nebyl v plném rozsahu vyčerpán. Standardní nabídka světlých nebo hnědých pařených povrchů s bambusovými kolínky má v oblasti designu ještě značný potenciál. Údajně již byly také prováděny experimenty s digitálním potiskem bambusové dýhy.
Zdroj: zahraniční materiály