27.04.2008 | TIPY

Výchozím typem vlákna pro tzv. „inteligentní koberce“ je vlákno PAD Nylon 6,6 ANTRON. Základním typem vlákna pro další různé úpravy jiných textilií, jako jsou záclony, závěsy, nábytkovky, je PES vlákno Trevira. Některé úpravy se zjednodušeně řečeno dají použít na obě vlákna. Co nejvíce člověka trápilo, byla horší údržba koberce oproti ostatním druhům podlahovin. Proto jednou z prvních snah byl záměr vyrobit vlákno, které nepřijímá nečistotu.

Nešpinavá úprava

inteligentni-koberce-01Toto téma bylo nejdříve řešeno absorpcí různých chemických látek vláknem. Úprava nebyla trvalá a látka byla člověku nebezpečná. Dnes jde o samotnou změnu podstaty chemického vlákna jako suroviny pro výrobu koberců. Největší výrobci vyvinuli vlákno odolné špíně – nešpinivá úprava na koberci odpuzuje nečistotu (antisoiling). V médiích se jim říká čisté vlákno, Super Teflon Protection, Baygard, Scotchgard aj. Na trhu se koberec s touto úpravou jmenuje např. Atlantis 3000. Výrobce revoluční technologie dává na odstranění jakýchkoliv skvrn z vlákna takového koberce desetiletou záruku. Úprava vlákna funguje tak, že teflon obalí každé jednotlivé vlákénko a uzavře vstup nečistotě. Nečistota se pak dá vysavačem lehce odstranit.

Vlákno, které čistí vzduch

Další novinkou, ale už ne tak známou, je vlákno, které čistí vzduch. Vlákna Dura-Air je patentovaný systém pro zdravé prostředí vhodný pro všechny druhy bytových textilií – koberce, dekorační a potahové látky. Výrobek z vlákna Dura-Air čistí vzduch tím, že likviduje zdraví škodlivé látky obsažené ve vzduchu, např. formaldehydy z nábytků, nikotin, amoniak, zápachy z hnijících materiálů, kuchyňské, nemocniční a zvířecí pachy. inteligentni-koberce-02U této nové technologie nedochází k pohlcování, absorpci pachů, ale jde o iniciování a katalyzování reakce rozpadu škodlivých látek, a proto má výrobek trvalou účinnost po celou dobu své existence. Základem této nové technologie je patentovaný vynález japonské firmy z Ósaky – Suminoe Textiles Corporation. Tajemství systému spočívá ve zcela novém materiálu, inertním kovu platina–palladium, který funguje jako katalyzátor. Ten přeměňuje organickou strukturu uhlíkatého řetězce škodlivin na kysličník uhličitý, kysličníky dusíku a vodní páru. Praktické účinky jsou ověřeny vědeckými laboratorními testy, které prokázaly deklarovanou účinnost, samozřejmě zdravotní nezávadnost a vhodnost i pro alergiky. Poprvé byla úprava použita u koberců. Ty byly prezentovány v roce 2002. Na veletrhu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2005 byla představena tkanina pod názvem Drapilux 786 air, která má stejný účinek jako koberec. Mimo měřitelný účinek je to i pěkná tkanina s matnou perlovou optikou. Na 30 m² místnosti stačí 10 m² koberce nebo látky, cena je o cca 10 EUR/m² vyšší než u produktu bez úpravy. Výrobky Dura-Air zlepšují kvalitu životního prostředí v bytech, kancelářích a interiérech hotelů a restaurací.

Vlákna s antimikrobiálním účinkem

Možná si řeknete, proč by měl mít koberec takovou výbavu. Evropská populace stárne, zvyšuje se péče o starší osoby a začíná se více hledět na prevenci. Ortopedové mluví jasnou řečí. Chůze a stání na tvrdém a studeném podkladě spolu s nedostatkem pohybu v našem životě vede k vysokému počtu chorob kloubů a páteře. Koberce naopak poskytují jistotu při chůzi, nelze na nich uklouznout, v případě pádu snižují jeho následky.

inteligentni-koberce-03Pro náročné prostředí domovů důchodců a podobně byl vyvinut koberec s širokospektrální antimikrobiální účinností. Úprava vlákna prostředkem Intersept funguje tak, že chemická látka obalí svazek vláken (není ještě jeho součástí) všitý do podkladu a v případě rozlití tekutiny a nečistot zastavuje růst širokého spektra mikroorganismů, zejména gram pozitivních, gram negativních bakterií a plísní – velkých alergenů. Prostředek je netoxický a zachovává si své antimikrobiální vlastnosti po celou dobu životnosti koberce i při opakovaném čištění a intenzivním provozu. Chemický vývoj této úpravy mi připomíná historii vývoje nešpinivé úpravy. První krok dále v této problematice představila firma Trevira na tkanině již v roce 2002 pod názvem Trevira CS Bioactive. Vědecké práce o použití nové technologie na kobercích jsou v běhu. Snížení bakterií v textiliích je založeno na vázaném stříbru, které k aktivitě mobilizuje polymer vlákna. Stříbro ve tkanině působí jako spouštěč celé aktivity. Hygienický institut na Humboldtově univerzitě v Berlíně vyzkoumal, že Trevira CS antimikrobiální redukuje obsah bakterií až o 86 %. Mimo to snižuje tvorbu zápachu pocházejícího z rozkladu bakterií. Tato úprava je stálá v praní a čištění.

Dr. Věra Pidrová

Ilustrační foto: Dura Air - archiv, OPTIMAL INTERIER DESIGN s.r.o.